Hopp til innhold

Uenighet om nasjonalt tiggeforbud

Et nasjonalt forbud mot tigging er blant sakene som engasjerer i valgkampen. I Trondheim ønsker de rødgrønne en innskjerping av reglene framfor et forbud.

Tigger i Oslo 2012

Skal det innføres et forbud mot tigging? Politikerne er uenige.

Foto: NRK

Bystyret i Trondheim sa i april nei til å forby tigging. Det er ikke åpning i lovverket til å innføre slike forbud lokalt. I stedet vil politikerne skjerpe politivedtektene.

Regler og forbud

– Vi ønsker å innskjerpe tigginga i gatene i Trondheim, sier John Stene fra Arbeiderpartiet.

Han mener det blant annet kan være snakk om færre antall tiggere og at de skal tigge på bestemte plasser. Det kan også være snakk om begrensende forbud.

– Kanskje skal vi forby tigging om natta, på søndager og ikke minst oppsøkende virksomhet i boligstrøk og på bussholdeplasser, sier Stene.

Vår Frue kirke

Vår Frue Kirke ligger midt i Trondheim og er ei åpen kirke. Det har ført til enkelte konflikter, særlig under begravelser.

Foto: Frode Dreier / NRK

Forstyrrer begravelser

Utenfor Vår Frue kirke, sentralt i Trondheim, har flere tiggere over lang tid vært svært aktive. Nå fraråder begravelsesbyråer pårørende å ha seremonier i kirka etter episoder med tigging og bråk.

– Det er så uverdig som det går an, sier Arbeiderpartiets John Stene.

Likevel er hans parti mot et tiggeforbud, mens Høyre, Frp og Senterpartiet er for.

Justisministeren sier nei til forbud

Justisminister Grete Faremo (Ap) har sagt at hun forstår folks uro for utviklingen og at vi derfor trenger tiltak for å begrense tiggingen, men hun mener at et tiggerforbud ikke er veien å gå.

– Vi ser et større antall tiggere i gatene nå, men er det i seg selv grunn god nok til at vi ikke skal tåle å se fattigdom? Jeg mener svaret er nei, opplyser Faremo.

Ber Norge forby tigging

Irina Anghel fra organisasjonen ADRU Romania.

Irina Anghel sier at tigging er det største hinderet for å integrere romfolk i det rumenske samfunnet.

Foto: Tormod Strand / NRK
Simona Georgescu

Simona Georgescu jobber og bor i Trondheim. Hun ønsker et forbud mot tigging.

Foto: Elisabeth Skarrud / NRK
Rita Magnussen

Rita Magnussen opplever at tiggere tar salgsplassen hun er tildelt, men er mot et tiggerforbud.

Foto: Morten Andersen / NRK

En organisasjon for romfolk ber om at Norge forbyr tigging. Organisasjonen arbeider på gateplan for å hjelpe romfolk til å bli en del av samfunnet.

– Tigging i utlandet er det største hinderet for å integrere romfolk i det rumenske samfunnet, sier Irina Anghel i organisasjonen ADRU Romania.

Hun tilhører selv romfolket, og organisasjonens hovedformål er å integrere romfolk i storsamfunnet, å gi dem utdanning slik at de kan få seg jobb.

Hun forteller at de tilbyr arbeidstrening og andre tiltak som skal hjelpe romfolk med å få jobb.

– Men så lenge de kan livnære seg på tigging i utlandet, så greier vi ikke å få dem med på programmene våre, sier hun til NRK.

Rumenere med ulik bakgrunn

I Trondheims største gå- og handlegate sitter en 23 år gammel rumensk kvinne med nedslått blikk og pappkoppen foran seg. Hun forteller at hun tigger for å skaffe penger til mor som er syk. Hun vet ikke at det pågår en politisk debatt om det hun gjør her i landet.

Også blant folk flest er meningene delte. Simona Georgescu er rumensk som tiggersken, men bor og jobber i Trondheim, hun vil ha tiggerne bort.

– Selv om jeg har jobb og bor her og lever godt så er folk mistenksomme. Jeg syns det er leit å si at jeg er fra Romania for da tenker alle på tiggere, sier hun.

Hun er absolutt for et forbud, også fordi hun mener att tiggingen ofte er forbundet med mye kriminalitet.

Ødelegger for andre svake

Politikere i Trondheim mener utenlandske tiggere ødelegger for selgerne av gatemagasinet. Sorgenfri.

Rita Magnussen er en av selgerne. Hun sier at tiggerne ofte stiller seg på de plassene som selgerne av Sorgenfri har fått tildelt, og at det kan skape problemer slik at hun må trekke seg unna. Likevel er hun motstander av et forbud mot tigging.

– Jeg ser ikke at det vil løse problemet. Dessuten må jo et forbud gjelde for alle, og jeg har sjøl vært avhengig av å tigge til livets opphold. Her kan jeg selge Sorgenfri, men et slikt arbeidstilbud fins jo ikke mange steder, sier hun.

Gina Ionescu er romkvinne fra Romania.

Bunnløs fattigdom og sosial nød får titusener til å reise til utlandet for å tigge eller arbeide.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix