Hopp til innhold

Uenighet om kirkeklokkeklang

I 800 år har noen dratt i tau for å få lyd i kirkeklokkene på Alstadhaug. Kirka ønsker å automatisere og forenkle bruken av klokkene, men Riksantikvaren er svært skeptisk.

Kirkeklokke ved Alstadhaug kirke

Det er tungt å henge i tauene til kirkeklokkene ved Alstadhaug kirke. Etter 800 år ønsker kirka å automatisere ringinga.

Foto: Eivind Aabakken

– Det går utover helsa mi. Jeg kjenner det på kroppen. Julaften, påskeaften og pinseaften ringer jeg med klokkene i ei time. Jeg kjenner det både i rygg, nakke og skuldre, sier kirketjener ved Alstadhaug kirke, Arne Hiberg.

I 800 år har lyden av klokkene fra Alstadhaug Kirke på Skogn i Levanger runget ut fra kirka når noen har dratt i tauene som styrer klokkene.

Jobben med å få lyd i klokkene er tung, og nå ønsker kirka i stedet en mekanisering, slik at blant annet en magnet står for at klokkene rører på seg. Det har fått Riksantikvaren til å reagere.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Riksantikvaren er skeptisk til at det skal bli automatisk ringeanlegg i Alstadhaug kirke i Skogn og vil bevare klokkene i middelalderkirker. Men ansatte i kirka vil at det skal bli enklere å ringe med klokkene.

Alstadhaug kirke er ei middelalderkirke på Skogn i Levanger.

Skal tenke på saken

–Det er ei utrolig flott kirke og utrolig flotte klokker. Det er en interessant bygning og interessant kirke, sier seniorrådgiver hos Riksantikvaren Arnt Magne Haugen.

Mer ønsket i grunnen ikke representantene fra Riksantikvaren å si om saken i dag, da de var på befaring i middelalderkirka på Alstadhaug.

Eline Ova Sveen, seniorrådgiver Riksantikvaren

Riksantikvaren har allerede gitt avslag på en automatiseringg av styinga av kirkeklokkene ved Alstadhaug kirke. Etter befaringa i dag skal Riksantikvaren hjem og tenke over sakene sier seniorrådgiver Eline Ova Sveen.

Foto: Eivind Aabakken

Riksantikvaren har allerede gitt avslag på å gjøre om styringa av klokkene, men var i dag i Levanger for å se på kirka med egne øyne før de behandler ankesaken.

– Hvor sannsynlig er det at dere omgør vedtaket og tillater automatisk styringsanlegg?

– Det var et veldig godt spørsmål som jeg ikke kommer til å svare på nå. For nå har vi vært på befaring for å få rett og slett faglig påfyll og et godt grunnlag for vår beslutning. Så den tar vi hjemme, sier Eline Ova Sveen, hos Riksantikvaren.

Automatisk styring i hele prostiet

– Vi ønsker å bytte til automatisk ringeanlegg og vi gjør dette nå i de fleste kirkene i prostiet. Med den nye anleggene får vi fjernkontroll og kan styre klokkene fra kirkebakken kan man si, sier Olav Skogen, driftsleder for Sør-Innherrad kirkelige fellesråd.

Hvis Riksantikvaren går med på en automatisering vil opphenget og klokkene fremdeles være som i dag.

Arne Hiberg, kirketjener Alstadhaug kirke

Det kjennes i både rygg og nakke for kirketjener ved Alstadhaug kirke Arne Hiberg, særlig når han må ringe med klokkene i ei hel time ved jul, påske og pinse.

Foto: Eivind Aabakken