NRK Meny
Normal

Ungdommen splitter pensjonistene

Pensjonistorbundet vil heller spille på lag med ungdommen enn å slå seg sammen med Pensjonistpartiet.

Liv Thun, Pensjonistforbundet

Pensjonistforbundet vil heller samarbeide med ungdommen enn å slå seg sammen med Pensjonistpartiet. Dette skaper debatt.

Foto: Julie Haugen Egge/NRK

Lillian Bromseth, Pensjonistpartiet

Lillian Bromseth i Pensjonistpartiet liker dårlig at de eldre er underrepresentert på Stortinget.

Foto: Frank Almås/NRK

Pensjonistforbundet engasjerer nå unge politikere, som de kaller eldreagenter, fra flere parti for å fremme sin politikk her til lands.

Forbundets 220.000 medlemmer er redd det nyvalgte Stortinget vil ha svært få folkevalgte over 60, og vil derfor samarbeide med ungdommen.

– Vi har tittet litt på listene og funnet ut at det er svært få pensjonister på listene, derfor vil vi ha ungdommen til å fronte våre saker. Vi går til de partiene som er på Stortinget, og det er ikke Pensjonistpartiet, sier nestleder i forbundet, Liv Thun.

– Bedre om de kjemper med oss

Pensjonistpartiet går til valg foran årets stortingsvalg, og lover at de skal kjempe for de eldres rettigheter. Men de ønsker å få Pensjonistforbundet med på laget.

– Pensjonisforbundet er jo ikke et politisk parti, og de får ikke gehør for sine saker på Stortinget. Vi har en bedre sjanse om de kjemper med oss, sier Lillian Bromseth, som er andrekandidat for Pensjonistpartiet i Sør-Trøndelag.

Driver ikke partipolitikk

De to er begge enige om at det er viktig å kjempe de eldres sak i politikken, men forbundet er ikke villige til å støtte Pensjonistpartiet, ifølge Thun.

– Vi har nok fellesinteresser med mange i flere politiske leire. Vi jobber for de eldre fra dag til dag, men vi ønsker primært å samarbeide med folk på Stortinget. Vi driver ikke partipolitikk, men politikk, sier Thun.

– Pensjonistpartiet jobber jo med de samme sakene, men vi ønsker politisk makt. Pensjonistene blir ikke tatt på alvor. I den ideelle verden så burde det jo ha vært pensjonister i alle politiske partier, men slik er det ikke, sier Bromseth.

Pensjonistpartiet vil blant annet ha alderskvotering inn i alle politiske råd og utvalg.

Minst 40 prosent av deltagerne skal være over 62 år. I tillegg vil partiet opprette et eget departement for de eldre.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25