Hopp til innhold

UDI sender ut nybakt mor

UDI vil sende en nybakt mor tilbake til Iran, mens den fem måneder gamle babyen må bli igjen i Norge sammen med far.

Leyla Jamshidivand

UDI vil sende Leyla Jamshidivand tilbake til Iran, til tross for at hun har datteren Maya på fem måneder i Norge.

Foto: Øivind Haugen / NRK

Lille Maja sitter trygt i mammas fang. Lite vet hun om at moren ikke er ønska i Norge. Det er allerede to år siden Leyla Jamshidivand fikk endelig avslag på asylsøknaden. Da hadde hun allerede møtt mannen i sitt liv i Trondheim.

– Det må jo være lov å bli glad i noen, sier Reza Maliki og ser kjærlig bort på Leyla.

Han har vært norsk statsborger i 20 år, og jobber i helsevesenet i Trondheim. Nå har han sett seg nødt til å ta permisjon fra jobben for å beskytte den lille familien sin.

– Jeg frykter at de skal komme midt på natta og ta henne, hva om de kommer når jeg ikke er her. Babyen kan ikke være her alene, sier han til NRK.no.

Nekter å behandle søknad

Leyla har søkt om familiegjenforening med datteren og samboeren, men Utlendingsdirektoratet nekter å behandle søknaden fordi reglene sier at hun må søke fra hjemlandet.

UDI

Karl Erik Sjøholt i UDI.

Foto: Øivind Haugen / NRK

– Det er umulig fordi vi ikke er gift, sier hun.

Hun frykter at iranske myndigheter kan slå hardt ned på at hun har et barn utenfor ekteskap.

– Reza har ikke lenger iransk identitet så han kan ikke bli med, jeg tror aldri jeg får reise tilbake til Norge, sier Leyla.

– Må kjempe for barnet mitt

Samboeren flykta fra Iran i 1989, og har vært aktiv i opposisjonsorganisasjoner og protester mot regimet i Iran. Han vil ikke ta sjansen på at Leyla reiser til Iran.

– Hva om noe skjer med henne? Jeg kan jo ikke tillate at Maja mister mammaen sin.

– Jeg har jobba i barnevernet her i Norge i mange år, nå må jeg kjempe for mitt eget barn, sier Reza.

Vil ikke gjøre unntak

Hovedregelen er at søknad om familiegjenforening må bli gjort fra hjemlandet. UDI kan gi spesielle unntak, men da må søkeren ha lovlig opphold i Norge. Det har ikke Leyla.

Sigrun Dybvad

Advokat Sigrun Dybvad.

Foto: Øivind Haugen / NRK

Advokat Sigrun Dybvad mener likevel at UDI bør gjøre et unntak i denne saken.

– Vi har dokumentasjon på at Leyla er mor til et lite barn som ammes. Det er ikke bra for et lite barn å være adskilt fra mora si i så lang tid. Maja er dessuten norsk statsborger og har rett til å ha mora si i Norge, sier Dybvad.

Iransk lov tillater ikke at menn og kvinner har forhold utenfor ekteskapet, men UDI mener likevel det vil være trygt for henne å reise tilbake til Iran.

– Vi vurderer det ikke sånn. Det har ikke endret hennes behov for beskyttelse at hun har fått et barn, sier avdelingsdirektør Karl Erik Sjøholt til NRK.

– Sterke menneskelige hensyn

Amnesty International Norge sier de ikke kjenner saken godt nok til å vurdere risikoen med å reise til Iran, men selv om Leyla er trygg i Iran, vil likevel prosessen med søknader og tillatelser ta lang tid.

– I denne saken mener vi at moren må kunne få søke om familiegjenforening fra Norge ettersom babyen er så liten og avhengig av sin mor og at meget sterke menneskelige hensyn derfor ligger til grunn, sier Ingvil Gjone Lyberg i Amnesty.

UDI vil skille denne familien fra Iran

Leyla Jamshidivand og Reza Maliki håper at UDI vil snu i saken.

Foto: Øivind Haugen / NRK