UDI må betale Stav-plasser ut februar

Asylsøkerne på Stav hotell i Malvik har bodd i tre kjelleretasjer, til kommuneoverlegens store overraskelse. Selv om de nå flyttes, må UDI betale dyr leie til februar 2016.

Stav hotell

Rundt 100 asylsøkere skal ikke lengre bo på Stav hotell, UDI må likevel betale ut februar.

Foto: Stein Roar Leite / NRK

Flyttingen av asylsøkerne ble kjent i dag. Årsaken skal være forholdene i kjelleren under hotellet, der utlendingene har bodd.

Da hotellet ble leid inn som akuttmottak, var det ingen i Malvik som hadde trodd at asylsøkerne skulle stables inne på rom til seks personer i hotellets tre kjelleretasjer.

– Jeg ble veldig overrasket og sjokkert over at det var bare de tre nederste etasjene som var tatt i bruk, sier kommuneoverlege Guttorm Eilertsen i Malvik til NRK.

– Vi trodde at det var Stav hotell som sådan. Jeg bare konstaterer at det er et altfor dårlig tilbud, etter de standardene jeg ville ha lagt, forklarer han.

Guttorm Eilertsen

Kommunelege i Malvik Guttorm Eilertsen.

Foto: NRK

Sier de ble truet

Asylsøkere som sier at de er truet av hotelledelsen til å ikke snakke med media, forteller likevel at det er trangt med mellom fire og seks på rommet. Mangelen på oppholdsrom, og maten, er det største problemet.

– Vi ønsker å bytte maten. Vi kan ikke spise denne maten, sier asylsøker og Stav-beboer Mohammed Hamze Akel til NRK.

Situasjonen for asylsøkerne hadde aldri blitt akseptert hvis dette hadde vært et vanlig asyl- eller transittmottak, slår kommunelegen fast. Siden det er et akuttmottak kan ikke kommunen gripe inn.

– Hvis dette med kostholdet stemmer, er det kanskje det mest alvorlige bruddet. Men det spise- og minglerommet som skulle være et oppholdsrom for langvarig opphold og ville aldri ha blitt godkjent i en annen byggesaksprosess, påpeker kommuneoverlegen i Malvik.

Presse, ingen adgang.

Journalister har ingen adgang. Det er ikke lov å ta bilder innendørs eller kontakte de ansatte.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

NRKs journalister fikk ikke være inne på Stav hotell i tirsdag eller onsdag. Også Adresseavisens journalister ble sendt ut onsdag, s elv om de var invitert dit av et ektepar som bor på mottaket.

Må betale ut februar

UDI betaler inntil 4200 kroner for rom med seks asylanter daglig. Nå trekker altså UDI asylantene ut av hotellet.

– Hotellet egner seg egentlig ikke som bosted over lengre tid. Derfor har vi besluttet å flytte asylsøkerne som er på mottaket nå over til Vikhammer camping, sier kommunikasjonsrådgiver Tove Ceciilie Fasting i UDI Midt-Norge til NRK.

Tove Cecilie Fasting, UDI Midt-Norge

Tove Cecilie Fasting, UDI Midt-Norge.

Foto: NRK

Likevel betaler UDI for akuttplassene til langt ut i februar.

– Det inngår i avtalen vi har gjort, forklarer Fasting.

– Det er dere egentlig svært misfornøyde med?

– Akkurat det kan jeg ikke svare på, svarer kommunikasjonsrådgiveren.

NRK har ikke lyktes i å få en kommentar etter gjentatte henvendelser til hotelleier Francis Hay onsdag ettermiddag og kveld.