NRK Meny
Normal

– Dette løser vi på vår egen måte

Det er helt uaktuelt å innføre eget gebyr på dieselbiler som skal kjøre i Trondheim sentrum. Det sier ordfører Rita Ottervik.

Elgesetergate

Elgeseter gate er blant de mest forurensede i Trondheim. - Vi har en plan for den gata, sier Rita Ottervik

Foto: Morten Karlsen / NRK

Ordfører Rita Ottervik (Ap)

Ordfører Rita Ottervik (Ap) i Trondheim vil ikke avgiftsbelegge folk med dieselbil.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

Vegdirektoratet vil ha dieselgebyr for å begrense forurensingen i storbyene i Norge, blant anna i Trondheim.

– Det er fortsatt tidlig å si noe om gebyrenes størrelse, men de bør være merkbare. Vi snakker nok om et par tusen kroner for en vinter. Minst, sier avdelingsdirektør Ivar Christiansen ved seksjon for trafikkforvaltning i Vegdirektoratet til VG.

– Vi har miljøpakken

Men politikerne i Trondheim går ikke med på at det skal koste flere tusen kroner ekstra for folk med dieselbil å kjøre i midtbyen i Trondheim.

– Dette løser vi på vår egen måte, sier ordfører Ottervik til NRK.

– Vi har miljøpakken i Trondheim, som gjør at vi både legger til rette for kollektivtransport, gående og syklende, og begrenser framkommeligheten for bil. Det har gitt resultater i nedgang i biltrafikken, og dermed kan vi håndtere miljøsida i Trondheim på en helt annen måte enn hvis vi ikke hadde hatt miljøpakken.

Nye løsninger for Elgeseter gate

– Men vi har jo enkelte vinterdager her også, hvor det er veldig høye utslipp og veldig mange partikler i lufta, som gjør at astmatikere nærmest ikke kan gå utendørs?

– Det gjelder i hovedsak Elgesetergata, og derfor har vi gjennom miljøpakken foreslått å bruke flere hundre millioner kroner på å finne nye løsninger med den gata, sier Ottervik.

På den måten vil politikerne i Trondheim få bukt med støvproblemene og legge begrensninger på gjennomfart av tunge kjøretøyer gjennom den gata.

– Det er vårt svar, og derfor er ikke vi klar for en avgift som nå foreslås, sier Ottervik.

– Vi er for at hver enkelt kommune skal få vurdere dieselgebyr – men vi har et anna svar enn det.