Tyveri av blomster fra gravsteder sjokkerer pårørende: – En form for skjending

ØRLAND (NRK): Planter og blomster har forsvunnet fra flere gravsteder på Ørland kirkegård. Pårørende fortviler, og hendelsene er ukentlige.

Greta Solbakk fortviler etter at noen stjal busken hun plantet ved foreldrenes grav

En rekke innbyggere i Ørland forteller at de har opplevd tyveri fra gravsteder den siste tiden, deriblant Greta Solbakk. – Dette er et sted hvor folk skal få ligge i fred.

Foto: Øystein Eldholm / NRK

Greta Solbakk rydder og plukker visne blader på gravstedet til foreldrene på Ørland kirkegård. Hun ønsker så gjerne å holde hvilestedet pent og pyntelig til enhver tid, men det har vist seg å være vanskelig.

Tidligere i sommer plantet Solbakk en busk på foreldrenes gravsted. Da hun to uker etter besøkte dem igjen, fikk hun sjokk: Busken var borte.

Tyveri fra grav

Dette synet møtte Greta Solbakk da hun besøkte foreldrenes grav tidligere i sommer. Hullet hvor en busk hadde vært plantet, var fylt med pyntesteinene.

Foto: Privat

– Kunne ikke tro det jeg så

Steinene hun dandert rundt busken som dekorasjon, var nå lagt ned i såret hvor busken en gang pyntet opp.

– Jeg skjønner ikke hvordan noen kan finne på å gå til et gravsted og ta blomster og busker. Jeg kunne ikke tro det jeg så.

Solbakk er langt fra den eneste i Ørland kirkegård som har opplevd dette. Ti dager etter at Toril Stuenes Haarberg pyntet opp foreldrenes gravsted med to fuksia-planter, var de rosa skjønnhetene borte.

– Jeg kan ikke fatte og begripe at noen kan få seg til å gjøre noe sånt, sier Stuenes Haarberg.

Laster innhold, vennligst vent..

Hører om lignende saker hver uke

Blomsterforhandler Gunn-Elin Skogstad Lyngvær har flere ganger fått besøk av kunder med gråten i halsen.

Som daglig leder ved Libra Blomster på Brekstad, har hun fått høre om tyveri fra gravsteder hver eneste uke denne sommeren. Det samme har dessuten vært et problem rundt juletider, forteller blomsterforhandleren:

– Noen er frustrerte og lei seg, andre er selvsagt sinte.

Libra blomster på Brekstad

Daglig leder ved Libra Blomster, Gunn-Elin Skogstad Lyngvær, sier mange kunder er frustrerte etter at blomster og gjenstander er forsvunnet fra graver.

Foto: Øystein Eldholm / NRK
Utklipp fra menighetsbladet i Ørland

Kirkelig fellesråd i Ørland tar gravstedstyveriene på alvor, og trykket denne teksten i menighetsbladet i juni.

Foto: Menighetsbladet i Ørland / skjermdump

Odd Døsvik, leder for kirkelig fellesråd i Ørland, sier det er vanskelig å anslå når tyveriene startet.

– Vi fikk meldinger før sommeren, og hadde en artikkel i menighetsbladet i juni. Dette er noe vi må ta på største alvor, sier Døsvik.

Ørland kirkelige fellesråd skal ta opp saken under det første møte etter sommeren.

Politiet: Vanskelig å etterforske

NRK har vært i kontakt med politiet i Brekstad. De kjenner til problemene med tyveri gra kirkegården, selv om ingen har anmeldt saker knyttet til dette. Politibetjent Tom Høstland sier saker som dette er krevende å etterforske fordi det er utfordrende å skaffe gode nok bevis.

Greta Solbakk

Greta Solbakk mener tyveri fra gravsteder er en form for skjending. I en lokal Facebook-gruppe forteller flere innbyggere i Ørland om stjålne blomster, planter og vaser.

Foto: Øystei Eldholm / NRK

Tilbake ved på kirkegården i Ørland, håper Greta Solbakk de nye plantene får stå urørte.

– De som eventuelt har gjort dette må sette seg inn i situasjon vår. Hva hvis det var deres gravsted? Dette er en form for skjending, det er helt uforståelig. Dette er et sted hvor folk skal få ligge i fred.