Hopp til innhold

Tyver slipper inn på sykehusene

Trass i et omfattende overvåkingssystem, slipper uvedkommende gjennom dørene ved St. Olavs Hospital i Trondheim opptil flere ganger i uka.

Overvåkningsbilder

St. Olavs Hospital i Trondheim praktiserer åpent sykehus. Dette medfører at uvedkommende ofte tar seg inn på sykehuset på jakt etter medisiner og verdisaker.

Foto: St. Olavs Hospital

St. Olav Hospital hadde i fjor besøk av mer enn 200 personer som var på jakt etter medisiner og verdisaker.

Inn på lukket avdeling

Hjørdis Havdahl, avdelingssykepleier St. Olavs Hospital.

Hjørdis Havdahl, avdelingssykepleier St. Olavs Hospital.

Foto: Mette Moslet Kjesbu / NRK

Sist søndag ettermiddag kommer to polske menn inn gjennom sykehusets åpne dører. Flere korridorer og dører ble passert før de endte på nyfødtintensiven. Der ligger små, ofte for tidlig fødte barn, som trenger ekstra pleie etter fødsel.

– Vi regner med at de to snek seg inn av ei dør som låses automatisk. Det kan skje akkurat når noen forlater avdelingen, før døra smekket i lås, sier avdelingssykepleier Hjørdis Havdahl.

Nyfødt intensiv ved St. Olavs Hospital

De to mennene kom seg gjennom denne døra som krever adgangskort for å komme inn.

Foto: Mette Moslet Kjesbu / NRK

Ble oppdaget av en far

Helt inn på kjøkkenet kom de uønsket gjestene før noen fattet mistanke. Det er et rom der pårørende kan lage seg mat, se på TV og ta imot besøk.

Det var når de to mennene forsynte seg med mat fra kjøleskapet, at en pappa ble mistenksom og varslet en sykepleier. Da ble de to omsider stoppa, med store mengder desinfeksjonsmidler – spritoppløsninger – i lommene.

– Det er Antibac som brukes til å desinfisere hendene som er en interessant vare for våre ubudne gjester, sier Havdahl.

Overvåkningsbilder St. Olavs Hospital

Det er over 200 overvåkningskameraer som overfører bilder til Sikkerhetssenteret ved St. Olavs Hospital.

Foto: Mette Moslet Kjesbu / NRK

200 overvåkningskameraer

Det er ingen mangel på overvåkingskamera ved St. Olavs Hospital. Likevel var det altså en tilfeldig pårørende som sørget for at de to polakkene ble tatt – ikke overvåkinga fra Sikkerhetssenteret.

Roald Hammer, sikkerhetssjef ved St. Olavs Hospital.

Roald Hammer, sikkerhetssjef ved St. Olavs Hospital.

Foto: Mette Mosøet Kjesbu / NRK

– Det er over 200 kamera og det er store områder vi skal følge med på, så det er vanskelig å oppdage riktig alt. Vi er avhengige av at folk varsler oss og er oppmerksomme rundt om i sykehuset, sier sikkerhetssjef ved St. Olavs Hospital, Roald Hammer.

Mer enn 200 uønsket gjester vet de at sykehuset hadde innenfor dørene i fjor. Det er folk som var ute etter medisiner og verdisaker.

– I perioder skjer det flere ganger i uka, sier Hammer.

Sikkerhetsseksjonen ved St. Olavs Hospital sine utrykninger
Foto: Grafikk: Kristin Agerlie / NRK

– Det er veldig ubehagelig

De to berusa polakkene som kom seg inn sist helg ble stoppet og var aldri inne hos de minste små, men personalet kjenner utrygghet.

– Det er veldig ubehagelig, og særlig når de også kommer inn hos oss som har en lukket avdeling der man trenger adgangskort for å komme inn, sier avdelingssykepleier Hjørdis Havdahl.

Sikkerhetssjef Roald Hammer poengterer at St. Olavs Hospital skal være et åpent sykehus, men innrømmer at det gir mange ekstra oppgaver.

– Vi vil ha et åpent sykehus, men da blir det selvfølgelig en ekstra utfordring å sikre mot uønskede hendelser, sier han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.