NRK Meny
Normal

Tyvene jakter på dyre vesker

Tyverier av dyre merkevesker øker. Katrine Grotle ble forsøkt frastjålet Puma-vesken sin under et besøk i Barcelona i helga.

Merkeveske

Forsikringsselskapene merker en økning i tyverier av dyre merkevesker.

Foto: Frende Forsikring

Heidi Tofterå Slettemoen

Heidi Tofterå Slettemoen advarer folk mot tyverier når de er ute på reise.

Foto: Heidi Toftera Slettemoen

Hvert kvartal får norske forsikringsselskaper melding om over 25.000 tyverier og tap av reisegods. I første kvartal i år måtte selskapene ut med 540 millioner kroner i erstatninger til nordmenn som ble utsatt for tyveri mens de var på reise. Det er nesten 30 prosent mer enn på samme tid i 2013.

– I det siste har vi spesielt merket oss en økning i tyverier av dyre merkevesker, forteller kommunikasjonsansvarlig Heidi Tofterå Slettemoen i Frende Forsikring.

Forsøkte å ta vesken

Katrine Grotle fra Førde er en av mange som er blitt utsatt for tyvene. I helga var hun og familien på ferietur i den spanske hovedstaden, Barcelona.

– Vi var på tur inn i en heis på vei ned til metroen. Da smatt det inn to personer i den samme heisen sammen med oss. Begge to stilte seg helt inntil oss, og jeg merket at den ene kvinnen forsøkte å stikke hånden sin ned i skuldervesken min. Jeg ga henne en albue, slik at hun ga seg, forteller Grotle til NRK.

Da gikk kvinnen bort til Katrines mor, og forsøkte å stjele hennes skulderveske også.

– Heldigvis fikk vi advart mora mi, slik at tyvene måtte returnere med uforrettet sak. Men det er veldig enkelt å bli distrahert slik at tyvene slår til. På uterestauranter i Barcelona ble vi advart mot å sette fra oss veskene ved føttene, eller legge fra oss mobiltelefon på bordet, sier Katrine Grotle.

De yngste mest utsatt

Katrine Grotle

Katrine Grotle ble forsøkt frastjålet vesken sin da hun var på besøk i Barcelona i helga.

Foto: Kjell Arvid Stølen / NRK

Ifølge forsikringsselskapene er det spesielt de yngste som blir utsatt for tyverier av reisegods.

– Unge jenter har dyre vesker med seg på skolen, ja, ofte helt ned på barnetrinnet. Andre har merkevesker med på byen og på shopping, forteller Heidi Tofterå Slettemoen i Frende Forsikring.

Hun fraråder folk å ha med seg de dyreste veskene på steder hvor det er vanskelig å passe på dem. Såkalte clutchvesker og dyre lommebøker er noe forsikringsselskapene har merket seg. Ofte stjeles de fra barnevogner eller handlevogner i et uoppmerksomt øyeblikk. Andre blir frastjålet vesken mens de har den liggende på kafébordet, ved siden av seg i baren, eller i en garderobe.

– Når dyre mobiler, nettbrett, kostbare solbriller og merkeklær blir stjålet eller ødelagt, trekker det gjennomsnittsutbetalingene opp, og reiseforsikringen blir dyrere, sier Slettemoen til NRK.

Uhell dekkes ikke

Hun understreker at både tyverier, ran og skadeverk blir dekket av forsikringen hvis du er ute på reise.

– Men såkalte uhell er vanligvis ikke dekket. Det kan være mobiler som faller ut av lommen, eller en veske som forsvinner fra stolryggen, eller en jakke som blir stjålet mens du er i baren. Da kunne du ha passet bedre på sakene dine, og det er spesielt viktig å følge med på steder der det er mye folk, sier hun.

Forsikringsselskapene anbefaler alle å melde fra til politiet hvis du blir utsatt for tyveri. Når selskapene får meldinger om spesielt dyre vesker som Luis Vuitton, Mullberry, Gucci og Prada er de ekstra strenge på dokumentasjon.

– Enkelte vesker lages det en rekke kopier av. Dermed må du være forberedt på å legge frem garantibevis, ekthetsbevis eller kvitteringer for vesken, sier Slettemoen.