Tysk fly funnet på bunnen av innsjø

Et tysk sjøfly som i 1940 sank i innsjøen Limingen i Nord-Trøndelag er nå funnet.

Entusiaster har brukt åtte år på å lokalisere flyvraket. Flyet sank i Limingen i 1940, og først nå, 73 år senere er det lokalisert og filmet.

Flyet, en Heinkel 115, har ligget på 190 meters dyp i innsjøen Limingen i Nord-Trøndelag i 73 år.

Entusiaster har brukt åtte år på å lokalisere flyvraket. Flyet sank i Limingen i 1940, og først nå, 73 år senere er det lokalisert og filmet på 190 meters dyp.

Har lett i årevis

Trond Haugum er lidenskapelig interessert i historie, og spesielt i hva sjø- og havbunn kan fortelle om fortida. Han driver et firma som jobber med kartlegging av sjøbunn, og på fritida har han i årevis søkt etter flyet, som ifølge rykter, skulle ligge på bunnen av innsjøen Limingen i Røyrvik.

Trond Haugum

Trond Haugum har i årevis lett etter det tyske sjøflyet.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

– Det er jo utrolig artig at vi har funnet det. Vi var ganske sikre på at det lå der etter de første sonar-bildene vi tok tidligere i sommer. Bildene viste formasjoner som ikke naturlig hører hjemme på sjøbunnen, men etter å ha filmet nå så er det ikke tvil, forteller han.

Heinkel 115

Flytypen Heinkel 115 er et sjøfly som ble brukt av tyskerne til overvåking og angrep på konvoier. Rykter har gått om at det lå et slikt i Limingen og det blir sett på som en sensasjon at flyet nå er funnet.

– Det er en veldig sjelden flytype, og dette er et av tre som man vet eksisterer i dag, sier Haugum.

Se video der et tilsvarende fly ble hevet ved Sola Flymuseum:

krigsly hevet

Krigsfly hevet

Flyet landet på den islagte innsjøen 22. eller 23 april 1940.

Den offisielle tyske versjonen var, følge Namdals-Avisa, at det skyldtes motortrøbbel.

På folkemunne het det imidlertid at det mannskapet planla å desertere og trodde de hadde landet i Sverige. Før de stakk av satte de fyr på flyet som senere sank til bunns.

Startet i 2005


I 2005 dro Haugum og en venn første gang til Limingen for å snakke med bygdefolket om det savnede flyet. De ble sikre på at flyet lå i innsjøen, men det tok flere år før de kom i gang med systematisk leting.

Haugum eier et firma som driver med sjøbunn- og sjødybdekartlegging, mens vennen har miniubåter med kamera, sonarer og posisjonering. Dermed kan de i fellesskap utføre vanskelige undervannsoperasjoner.

Sonar-bilder

Bildene fra havbunnen overføres til dataskjerm på overflaten.

Foto: Technosub/Seascan AS

Flydelene i god stand

Etter to dager med ubåtsøk kom gjennombruddet forrige lørdag. Flyet er nesten ikke forvitret i og med at det har ligget i ferskvann. Det er betydelig skadet, men det skyldes brannskadene og i tillegg at deler av flyet ble fjernet da det fortsatt lå på isen etter brannen.

– Det har vært veldig spennende. Når vi ble sikre på at det lå et fly i innsjøen og vi har det utstyret som skal til så er det jo bare å være tålmodig så lykkes man til slutt, sier Trond Haugum.

Hva som nå vil skje med flyet er uvisst.

Limingen

På bunnen av Limingen er det tyske sjøflyet lokalisert.

Foto: Technosub/Seascan AS