NRK Meny

Tyrkisk valgkamp i Trondheim

Snaut hundre kurdere møtte opp da Hasip Kaplan fra det tyrkiske opposisjonspartiet HDP, Folkets demokratiske parti, tok turen til Trondheim for å drive tyrkisk valgkamp.

Tyrkisk valgkamp i Trondheim

Hasip Kaplan (midten) fra HDP, Folkets demokratiske parti, driver valgkamp i Trondheim.

Foto: Espen Halvorsen Bjørgan / NRK

Artikkelen er mer enn ett år gammel.

– Oppmøtet var over all forventning, og det er spesielt gledelig at det kom så mange kvinner denne gangen, sier en av dem som hjalp til, Ørcan Kizilirmak.

– Denne gangen var det i tillegg mange kvinner og unge som kom. Spesielt for de unge er slike møter viktig så de kan lære litt om politikken i hjemlandet, fortsetter Kizilirmak.

Stort oppmøte

Stort oppmøte da det tyrkiske opposisjonspartiet arrangerte møte i Trondheim.

Foto: Espen Halvorsen Bjørgan / NRK

Gjenvalg

Møtet mandag startet med ett minutts stillhet for ofrene for angrepet i Ankara 10. oktober i år.

HDP fikk ved valget i sommer nok stemmer til å hindre en endring i grunnloven som ville gitt president Erdogan utvidet makt. Presidenten har nå utlyst gjenvalg første november, og denne uken reiser mange tyrkere fra Trondheim til Oslo for å avgi forhåndsstemme ved det tyrkiske valget.

– Vi ble overrasket over at han i det hele tatt ville komme hit. Etter terrorangrepet mot Ankara 10. oktober trodde vi det kom til å bli utsatt, så vi ble kjempeglade, sier konferansier og medarrangør Metin Aydilek.

Valgturne i Europa

Men hva er det som får en politiker som sitter i det tyrkiske parlamentet til å komme til Trondheim for å holde valgkamp?

– Stemmene fra tyrkere i Norge og resten av Europa er viktige for oss, sier Hasip Kaplan.

Representanten er kjent skikkelse i tyrkisk politikk, og har vært rundt i Europa for å sanke stemmer. Han har også vært innom Oslo og Stavanger på turen til Trondheim.

Video fra Trøndelag


< (MUSIKK:Tittel: Find MeKomp.: Pete KelleherUtøver: Sigma + BirdyUtgitt: 2016Platem.: 3 Beat Productions 05037128223252Tid brukt: 0'21Arkinvnr.: NONRE653347HD0005Tittel: A summer romanceKomp.: Kåre GrøttumUtøver: Sigmund Groven + Tommy Reilly + Armon String QuartetAlbum: Music for two harmonicas (1976)Platem.: Polydor 2922 008Tid brukt: 0'15Arkivnr.: NONRO060783LP0104)
De siste årene har det blitt færre sjøfugler langs kysten. 
På Sklinna nord i Trøndelag leser forskerne økosystemet i skarvespy. Og kan makrellen kan være en nøkkel til å forstå det som skjer?
Kronprinsen meldte seg som frivillig i Starmus-show på Torvet i Trondheim.