NRK Meny
Normal

Tvinges ut av hjemmet etter 40 år

Multihandikappede Torgrim Bremset (40) ble hjelpeløs forlatt på trappa hjemme på Salsbruket med sin slagrammede mor på 88 år. Nå frykter familien at det gode omsorgstilbudet gjennom mange år er i ferd med å rakne.

Aslaug og Torgrim Bremset

Mor Aslaug på 88 år har alltid tatt seg av sønnen Torgrim hjemme på Salsbruket.

Foto: Kjartan Trana/NRK

Ragnhild Alvestad

Søster Ragnhild Alvestad er fortvilet over at broren Torgrim blir tvunget bort fra hjemmet sitt på Salsbruket.

Foto: Kjartan Trana/NRK

Hele livet har Torgrim Bremset bodd hjemme på Salsbruket i det som er blitt beskrevet som ei solskinnshistorie i Helse-Norge. Den multihandikappede mannen har vært en del av lokalsamfunnet i den vesle bygda, og omsorgstilbudet har vært godt.

Tilbudet rakner

Seks til sju pleiere har kommet og gått til huset i et fint samarbeid med familie og naboer. Nå har tilbudet begynt å rakne.

Nærøy kommune har ikke hatt nok folk til å gjennomføre hjemmetilbudet, og det toppet seg da den hjelpeløse mannen ble forlatt på trappa etter konflikter mellom familien og kommunen.

– Det var fryktelig. Jeg var på jobb i Trondheim da jeg fikk melding om at Torgrim var forlatt på trappa hjemme med vår slagrammede mor på 88 år. Da måtte jeg selv steppe inn og ta meg av omsorgen, sier verge og bror, Gunnbjørn Bremset.

– Blir deprimert

Problemer med bemanningen har ført til at Torgrim har vært nødt til å bo på institusjon på Kolvereid i perioder denne høsten.

– Han blir veldig deprimert og henger med hodet. Når han kommer hjem blomstrer han opp, men gråter når han må reise igjen. Jeg er overbevist om at Nærøy kommune ønsker å ha Torgrim på institusjon, sammen med de andre brukerne, mener Gunnbjørn Bremset.

Familien Bremset på Salsbruket

Familien har alltid stått samlet rundt multihandikappede Torgrim Bremset på Salsbruket. Fra venstre ser vi mor Aslaug og Torgrim sammen med søsknene Gunnbjørn og Ragnhild.

Foto: Kjartan Trana/NRK

Det er ikke med glede at familien står fram og forteller om denne saken til NRK. De har forsøkt å skjerme broren, og vært fornøyd på alle måter og deltatt med utallige vakter i hjemmet.

– Samarbeidet med pleierne har vært veldig godt i mange år, og det har vært en gjensidig respekt. Nå forstår vi ikke hvorfor alt ble så vanskelig, sier søster Ragnhild Alvestad.

Klager til fylkesmannen

Familiens advokat, Petter Kramås, har flere ganger tatt opp saken med Nærøy kommune.

– Vi mener at vedtaket om å sende Torgrim på korttidsopphold på Kolvereid, er basert på en uriktig forståelse av loven. Framgangsmåten bærer preg av hastverk og framstått verken forvaltningsrettslig eller faglig forsvarlig. Dette er på alle måter svært uheldig, skriver advokaten i sitt klagebrev til Nærøy kommune.

Han understreker at dette har satt familien i en svært vanskelig situasjon.

– Det er nødvendig å sikre en snarlig avgjørelse av om det foreligger rettslig grunnlag for endring i tilbudet. Saken bringes derfor nå inn for fylkesmannen for oppfølging, fortsetter advokat Petter Kramås.

Ønsker en løsning

Arnt Wendelbo

Arnt Wendelbo er rådmann i Nærøy kommune.

Foto: Kjartan Trana/NRK

Rådmannen i Nærøy, Arnt Wendelbo, sier at de har hatt problemer med bemanningen i høst, men lover nå å jobbe for å opprettholde omsorgstilbudet i familiens hjem på Salsbruket.

– Vi ønsker en nærmere dialog med pårørende og verge for å finne gode løsninger for framtiden, understreker rådmann Arnt Wendelbo.