NRK Meny
Normal

Tvang mot vrange kommuner

Fylkesmenn landet rundt jobber på spreng for å få ferdig sine innstillinger til Kommunaldepartementet om kommuneformen før 1.oktober.

bjugn ørland

Botngård i Bjugn og Brekstad i Ørland vil ikke slå seg sammen

Foto: Gøril Furu

Fylkesmennene skal blant annet vurdere resultatene av folkeavstemninger og innbyggerundersøkelser.

Mikrokommuner og tvillingkommuner

Kommuneekspert Geir Vinsand i Nivi Analyse sier til Aftenposten at mikrokommuner som eksempelvis Leka neppe kan vente å få stå alene. Det samme gjelder tvillingkommuner som mer eller mindre hører naturlig sammen.

Levanger Verdal folkeavstemming

Mobilisering foran folkeavstemning i sommer

Foto: Eivind Aabakken / NRK

I Trøndelag peker han på Ørland/Bjugn og Verdal/Levanger. Begge steder strandet sammenslåingsprosessene fordi man var uenige om fordeling av verv, posisjoner, servicetilbud og, ikke minst, administrasjonssenter.

Feilkonstruksjoner

Geir Vinsand.

Geir Vinsand, NIVI Analyse

Foto: NRK

Geir Vinsand mener Snillfjord tar riktig valg når de nærmest oppløser seg selv. Han tviler også på om kommuner med åpenbart feil fylkestilhørighet kan fortsette med dét. I og rundt Trøndelag gjelder det Rindal og Bindal, Os og Osen.

Vinsand tror kommuner som Hitra og Frøya ikke lenger kan dekke seg bak at de er velstående øysamfunn. Når de har fått veiforbindelse til fastlandet, og mellom seg, er det trolig at de blir slått sammen med tvang.

Stortinget bestemmer

Fylkesmennene skal gjøre ferdig sine innstillinger til kommunal- og moderniseringsdepartementet innen 1.oktober. Departementet og Regjeringen skal senest våren 2017 legge fram forslag for Stortinget. Det er ventet at Stortinget vedtar ny kommunestruktur før sommerferien samme år.

Video fra Trøndelag

Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.
Tellefsen antyder at Liv Ullmann duppet av under den nye Trondheims-filmen. - Det beste i meg kommer herfra, sier Liv Ullmann etter å ha sett filmen på Kosmorama.