Hopp til innhold

Lover ikke at alle får steike juleribba

Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk kan ikke love alle sine kunder at de har strøm når jula kommer. 14 dager etter uværet «Hilde» jobber de fremdeles kontinuerlig med å reparere strømnettet.

Tre over kraftlinje

Mange trær ble felt under Hildes herjinger, og flere steder i Trøndelag ble kraftlinjene ødelagt. Flere tusen trøndere var uten strøm i mange dager.

Foto: NTE

Christian Stav

Konsernsjef i NTE, Christian Stav, må forvente mange henvendelser fra kunder som ønsker erstatning etter strømbruddene.

Foto: NTE

– Arbeidet kommer til å vare til langt ute på nyåret, sier administrerende direktør i NTE Nett, Trygve Kvernland.

14 dager etter at uværet Hilde herjet i Trøndelag, jobbes det fremdeles kontinuerlig med å sikre strømnettet i Nord-Trøndelag. Folk har opplevd og til stadig miste strømmen i tida etter stormen.

Ifølge nettdirektøren er det utelukkende trefall over strømlinjene som har ført til de store utfordringene.

– Handler om estetikk og økonomi

– Så lenge man opererer med luftnett må man forvente slike strømbrudd når uvær som Hilde slår til. Gatebredden i skogen hvor linjene går varierer fra 10 til 25 meter, og det finnes mange trær som er lengre enn ti meter, sier Kvernland.

På spørsmål om disse skogsgatene kunne vært bredere, svarer han følgende:

– Dette handler både om estetikk og økonomi. Vi vurderer hele tiden om det finnes bedre løsninger, men det vil ikke se bra ut om man skal begynne å hugge store partier med trær vekk overalt, sier han.

Mange søker kompensasjon

Nær 4000 strømkunder har så langt søkt om kompensasjon etter at stormen Hilde feide over Trøndelag, men langt flere har trolig krav på penger.

– Pågangen har vært rimelig stor etter uværet som har vært. I dag nærmer vi oss omtrent 4000 henvendelser med tanke på kompensasjoner, sier markedssjef Torbjørn Oppland i Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk til NRK.

Har du hatt strømbrudd på mer enn 12 timer har du rett til erstatning.

Lørdag 16. november raste stormen Hilde inn over Trøndelag, og konsernsjef i NTE Christian Stav kunne mandagen etter slå fast at det var kaotiske tilstander i Nord-Trøndelag.

– Vi jobbet med full styrke gjennom stormnatta, og dagen etter hadde vi 150 personer ute i felt som kun jobbet med å rette opp feil. I tillegg hadde vi tre helikopter som befarte linjene, uttalte konsernsjefen like etter Hildes herjinger.

Mange tusen har krav på penger

Et strømbrudd på 12 timer gir 600 kroner i kompensasjon til forbrukeren. Et brudd på 24 timer gir 1400 kroner og 48 timer uten strøm tilsvarer 2700 kroner.

Markedssjef Torbjørn Oppland ser at det vil bli millonutgifter for NTE etter Hilde.

– Dette fører til kostnader for oss. Kundene våre har opplevd ubehag som følge av strømbruddene, og dette må de få erstatning for, sier han.

– Tror du det er mange som ikke har fått med seg at man kan søke om denne kompensasjonen?

Det er vanskelig å si. Det er vanskelig å vite hvor mange som kan ha rett på erstatning, men jeg vil tippe at det er snakk om mer enn 10.000 husstander, sier Oppland.

– En gledelig nyhet

Lena Eriksen på Høylandet er en av de 4000 som allerede har søkt om å få erstatning etter strømbruddet. Linken fant hun på nettet.

– Det var ganske enkelt, man bare fyllte inn navn og målenummer og informerte om hvor lenge man hadde vært uten strøm, sier hun.

Hun har fått brev i retur fra elektrisitetsverket, og får en erstatning på 1400 kroner.

– Det var et veldig gledelig brev å få nå like før jul, sier Eriksen.

  • Les også: ALT om ekstremværet Hilde
Stormen "Hilde" på besøk i Sauvika, Uthaug

Stormen Hilde ble målt til orkan styrke i vindkastene. Her er et bilde fra Sauvika.

Foto: Brynhild Kjelsli