Brende med Trump-stikk under tale til blivende studenter

Tusenvis av studenter starter i dag studiene sine ved NTNU i Trondheim. Utenriksminister Børge Brende holdt årets tale under immatrikuleringen.

Børge Brende under immatrikulering NTNU 2017

Utenriksminister Børge Brende holdt årets tale under immatrikuleringen.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

– Vær ikke de ytre begivenhetenes passive gissel. Eller som jeg måtte si på Twitter i dag tidlig, i store bokstaver til president Trump: Ved å si at en ikke velger side er det nettopp det en gjør, sa utenriksminister Børge Brende under immatrikuleringen på NTNU onsdag, og la til:

– Nulltoleranse overfor rasisme og nasjonalistiske krefter. Hva med en applaus for det?

Fram til klokken 11.00 onsdag foregikk den årelange tradisjonen i den ærverdige bygningen fra 1910 på Gløshaugen ved NTNU. NRK-profilen Selda Ekiz ledet de frammøtte gjennom programmet, og Børge Brende holdt den første talen.

– Vær ikke redd for å stille spørsmål eller betvile sannheter. Lytt til andre, men tenk selv. Si fra på en høflig måte hvis du er uenig og forklar hvorfor. Fasitenes tid er fordi, men falske fakta kan aldri bli sannheten, sa Brende.

Laster Twitter-innhold
Børge Brende og Gunnar Bovim under immatrikulering NTNU 2017

Regnet høljet ned over Trondheim onsdag morgen.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

– Ikke akseptabelt å trakassere

Rektor Gunnar Bovim benyttet talen sin til å understreke at trakassering ikke er akseptabelt, i lys av det i sommer ble kjent at en professor ved Universitetet i Stavanger hadde sendt seksuelle meldinger til studenter.

– Gjennom sommeren har det gått en diskusjon om meldinger på sosiale medier. Det har gått noen meldinger med meget spesielt og fornærmende innhold. Avsender var en kollega i akademia og mottakerne var unge kvinner, sa Bovim og fortsatte:

– Jeg vil være tydelig på dette: Uansett relasjon, uansett medium – det er ikke akseptabelt å trakassere. Ved NTNU har vi retningslinjer når det gjelder uakseptabel oppførsel. Du som student og du som er ansatt ved NTNU skal være beskyttet mot diskriminering, krenkelser og trakassering, sa Bovim.

– Skal være vanskelig å komme inn

Rektor ved NTNU Gunnar Bovim under immatrikulering 2017

Bovim lovte at gjennomsnittsværet i Trondheim er bedre enn det var i dag.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

Bovim berømmet også studentene for det harde arbeidet de har gjort for å komme inn på NTNU, og understreket at det ikke ville bli noe enklere å komme gjennom studietiden heller.

– Det er vanskelig å komme inn på NTNU, men det er minst like vanskelig å komme ut igjen. NTNU er det universitetet i landet hvor det er vanskeligst å få gode karakterer, og det har vi tenkt å fortsette med. Men da vil jeg komme med dagens gode nyhet: Det er verdt det. Et vitnemål fra NTNU skal gi deg et forsprang, sa Bovim.

Han oppfordret også studentene til å ta vare på hverandre under studietiden.

– Ikke ta det for gitt at hun som sitter ved siden av deg på forelesning har det greit. Selv i Norges beste studentby kjenner mange på ensomhet av og til, eller hele tiden. Og da kan du være den som bryter den ensomheten.

Immatrikulering på NTNU 2017

Mange hadde møtt opp til immatrikulering til tross for dårlig vær.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK