Forskningsdagene er en nasjonal forskningsfestival som har hele 1000 arrangementer fra Kirkenes i nord til Stavanger i sør.
Mange tusen unge kom
Forskningstorget i Trondheim lørdag er et av de største arrangementene.
– Det er 21. gang dette arrangeres. Hver gang kommer tusenvis av barn og unge, forteller prosjektleder for Forskningstorget, Karl Asmund Olsson.
Forskningstorget pågår både 18. og 19. september og NTNU er hovedarrangør.
Et stort telt med forskere fra NTNU og andre store forskningsinstitusjoner i Trondheim preger byen i disse dagene. Her kan voksne og barn prøve, smake, kjenne og lære hvor spennende forskning kan være.
Mer mat fra havet
– Vi vil skape begeistring og forståelse for forskning og vise hva vi driver med. Kanskje vekker dette nysgjerrighet og de kan bli inspirert, sier Olsson.
Under de årlige Forskningsdagene inviteres alle typer forsknings- og kunnskapsbaserte institusjoner til å vise seg fram for publikum. Og istedenfor tradisjonelle foredrag kan du oppleve demonstrasjoner, utstillinger, debatter, quizer og show.
I Trondheim lørdag formiddag var hovedtema mat og bærekraftig produksjon.
– Vi kan hente mer mat fra havet, sier Olsson.
Sterk albuesnegle
Barn og unge fikk også se nærmere på albuesneglen som lever i fjæra langs kysten i hele Norge.
Den suger seg fast og med seks centimeter lange kniver skrapes berget etter mat.
– Dette er det sterkeste biologiske materialet vi kjenner. Et spagetti-rør av dette materialet kan bære over ett og et halvt tonn og dette er spennende nyheter fra et av standene her, forteller prosjektlederen for Forskningstorget i Trondheim, Karl Asmund Olsson.
Mange arrangementer
Forskningsdagene har arrangementer over hele landet fra 16. til 27. september. Årets tema er mat. Hvor sunn er maten du spiser? Hvis den er sunn, er den da bra for hjernen din eller bare for midjen? Er maten din produsert på en bærekraftig måte? Dilemmaene er mange.
Under et av arrangementene på Theatercaféen på Trøndelag Teater i dag presenteres smakebiter fra lokale forskningsprosjekt tilknyttet mat og matsikkerhet. Og her kan folk blant annet høre om trender innen kokebøker gjennom de siste 150 år.