Normal

Tusen døde barn gjør inntrykk

- Haiti er den verste naturkatastrofen jeg har opplevd, sier Bjørn Støwer fra Frosta.

Bjørn Støwer, vannekspert og del av Kirkens Nødhjelps katastrofeteam i Haiti.

Bjørn Støwer tar hånd om nødhjelpa i flykningeleieren i Port-au-Prince

Foto: Arne Grieg Riisnæs/Kirkens Nødhjelp

– Dette var de mest voldsomme og krevende forholdene jeg har jobbet under noen gang, også sammenlignet med tsunamien, sier Støwer som til vanlig er sjef på Frosta Vannverk.

Mange utrykninger

Han er med i beredskapsgruppa i Kirkens Nødhjelp og er ekspert på vann og sanitære forhold. Han har vært ute på 23 oppdrag i de siste 14 åra. Seks av dem dreide seg om naturkatastrofer. Blant annet reiste han til Sumatra i forbindelse med tsunamien, og til Haiti etter en flomkatastrofe for ei tid tilbake.

– Ja, jeg kjente forholdene på Haiti før jordskjelvet. Da var det ille, nå er det grusomt.

Ubeskrivelige forhold

– Når vi brått står i en sammenrast skole der det fortsatt, etter flere dager, ligger mer enn 1000 døde barn utover og i ruinene, så der det skrekkelig. Likstanken, tragedien, skjebnene, alle livene som er borte, det er inntrykk som setter seg, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet

Flykningeleir i Port-au-Prince. Haiti

Leiren for husløse ble raskt etablert i slumområdene.

Foto: Bjørn Støwer

Da gjelder det å ha konkrete og viktige oppgaver. Støwers rolle er å sette opp anlegg for å sikre rent vann og latriner. Det er helt avgjørende for å unngå utbrudd smittsomme sykdommer. Og det gjelder å handle så raskt som mulig.

Verre enn noe

– Jordskjelvet på Haiti var kanskje den verste naturkatastrofen noen gang, sier han stille. Ikke minst fordi nøden og fattigdommen var ille i utgangspunktet og fordi katastrofen rammer så ufattelig mange mennesker i et lite område. Det blir så massivt. Så tett med lidelse på en gang.

Og det trengs hjelp, også nå og i tida framover, hver eneste dag.

– Kanskje trenger vi ikke være så stolte av å ha samlet inn et titalls millioner kroner til Haiti når for eksempel den nye hoppbakken i Holmenkollen kommer seg på minst 1,6 milliarder kroner.

Kom tidlig i gang

– Kirkens Nødhjelp kom forholdsvis tidlig i gang. Takket være lang erfaring klarte vi å få bestilt nødvendig utstyr allerede på flyplassen i Paris på veg til Haiti. Det var raskt på plass slik at vi kunne gå igang med å bygge vann- og sanitæranlegg i slumområdene i sentrum av Port-au-Prince.

Dette var i de slumomådene som var hardest rammet. Heldigvis fikk vi bruke et industriområde som egnet seg til å samle folk og få rigget til latriner og vannforsyning, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet

 Flykningeleir i Port-au-Prince. Haiti. Kirkens nødhjelp

Kirkens Nødhjelp etablerte en av mange flykningeleierer i Port-au-Prince

Foto: Bjørn Støwer

Og det må til når 10.000 mennesker skal samles på et område på størrelse med to fotballbaner. Deretter var det å ta fatt på andre deler av den sammenraste byen og byer i nærheten.

– Enkelte steder var 100 prosent av bygningene, blant dem skoler og sykehus, rast sammen.


Et nytt menneske

– Hvordan takler du dette?

– Ved å konsentrere meg om hva jeg kan gjøre i stedet for å stanse tankene i tragedien. Å være menneske midt i noe av det verste det går an å tenke seg, gir oss kanskje evnen til å takle situasjonen.

– Hva gjør det med deg?

– Uten disse erfaringene ville jeg trolig vært en annen person med et annet syn på livet og hva som er verdifullt. Spesielt gjelder det materielle ting. På mange måter er det sunt.

– Jeg synes jeg har det bra med mye færre saker og ting enn mange andre ser ut til å trenge.

Hjelp trengs fortsatt

– Støtt bistandsarbeidet. Det som skal fram, kommer fram til de som trenger det. Denne katastrofen er ikke over på noen uker. Katastrofen på Haiti er akutt ennå og vil bli det ei stund.

– Dette lar seg ikke beskrive, sier Støwer.