Hopp til innhold

Turistene er tilbake i Sør-Gjæslingan

Turistene er igjen tilbake i det freda fiskeværet Sør-Gjæslingan. Kystmuseet åpna dørene igjen når hurtigbåten gjenopptok kjøringa.

Sør-Gjæslingan

Det er 20. sesong som Kystmuseet holder åpent for turister på Sør-Gjæslingan.

Foto: Ellen J. H. Olsen

I sin tid var Sør-Gjæslingan et av de største og viktigste fiskeværene sør for Lofoten. Flere tusen fiskere var samlet her i sesongen.

Stedet ble fredet som kulturmiljø i 2010, og etter at Kystmuseet åpna og de aller fleste husene ble restaurert strømmet turistene til stedet sommerstid. Der er ingen fastboende, men benyttes av turister og andre som ønsker å tilbringe deler av våren eller sommeren ytterst i Folda.

Har kommet tilbake i 20 år

Trond Sæternes

Trond Sæternes har guidet turister rundt på Gjæslingan i 20 år.

Foto: Liv Govasli / NRK

Trond Sæternes er i gang med sin 20. sesong som turistvert der han driver rorbu-utleie og guiding. Han kommer opprinnelig fra Sør-Gjæslingan, men flyttet som ung gutt. For 20 år siden kom han tilbake for å lære litt om stedet han kom fra, og siden har han kommet tilbake hver sommer. Han finner jobben som turistvert både interessant og givende.

– Hadde jeg ikke trivdes med jobben på Gjæslingan så hadde jeg nok holdt meg hjemme i Trondheim, sier han.

Problematisk sesongstart

Noen kommer i egen båt, men de aller fleste er avhengige av skyss med hurtigbåten fra Rørvik. I vår bestemte imidlertid rederiet FosenNamsos Sjø at ruta skulle innstilles fordi det var usikkert om kaia på Sør-Gjæslingan var trygg.

Da avlyste Kystmuseet, som også driver rorbuer og bevertningssted, 2013-sesongen.

Etter at sommersesongen skulle vært godt i gang snudde rederiet. De gjenopptok ruta til Sør-Gjæslingan etter at Kystverket slo fast at kaia er festet til fjell og er trygg å anløpe,

Det er fortsatt uklart om kaia i det freda fiskeværet Sør-Gjæslingan kan brukes til hurtigbåttrafikk denne sesongen. FosenNamsos vil ikke bruke kaia for den er utbedret. I går var Kystverket på befaring for å se på kaia.

Måtte snu i april

Foldafjord

Hurtigbåten Foldafjord frakter turister til Sør-Gjæslingan.

Foto: Liv Govasli / NRK
Butikk, Sør-Gjæslingan

Den tidligere butikken holder til i et av mange bygg som Kystmuseet eier.

Foto: Liv Govasli / NRK
Sør-Gjæslingan

Det tidligere fiskeværet ble fredet som kulturmiljø i 2010.

Foto: Liv Govasli / NRK

Trond Sæternes var på plass i april slik ha har vært de foregående sesongene, men måtte returnere til Trondheim da Kystmuseet valgte å holde stengt.

– Da var jeg utstyrt med middagsmat for to måneder, så det ble god mat på måsen her på forsommeren, for jeg ville ikke frakte det hjem igjen, sier han.

Fra siste uka i juni har det igjen vært hurtigbåtanløp på Sør-Gjæslingan. Sæternes tar imot turister og ser at både de og folket som har sine fritidshus på øyene trives med det.

– I stedet for at de skal være nesten alene her ute syns de det er fint at det blir litt aktivitet, sier Sæternes.

Har gamle brev og kort fra Gjæslingan

Olise Vestad er på dagsbesøk på fiskeværet og har lenge ønsket å komme dit. Hun har hørt mye om fiskeværet fra slektninger.

– Både farfaren min og onklene mine fra Lensvika i Trondheimsfjorden var fiskere. De var her på fiske, og jeg har både kort og brev fra Gjeslingan i den tida, forteller hun.

Hun syns det er spesielt interessant med fiskerheimen der hennes slektninger tilbrakte mye tid under fisket.

– Jeg vet jo hva det betydde for fiskerne under fisket, sier hun.