NRK Meny
Normal

Turist i Røros

I dag kom jeg til Røros. Det her er det stedet i Norge nordmenn kan være turister i eget land. Og det var jeg.

Guidetur i Røros
Foto: Ellinor Hansen / NRK

I gatene i Røros finner du nesten bare turister om sommeren. Det kan du se på kameraene de har i hånda eller om halsen, hvordan de titter mot toppen av bygningene hele tiden, og ikke minst hvordan de har så god tid. De rusler avgårde og virkelig tar seg tid til å se seg rundt. Nøye. Det fant jeg ut at jeg også skulle gjøre

På tur med guide

Når det er sommer og turistsesong i Røros, så er det byvandringer med guide hver dag, flere ganger om dagen. Men bare en er på engelsk, tysk eller fransk. Det er nemlig ikke overvekt av utenlandske turister som ønsker å høre om Røros' historie. Det er det faktisk flest nordmenn som vil.

Jeg ble med på dagens engelske rundtur i byen, og vi var faktisk bare tre stykker som var med. For Michael Klein og Ulrike Gilhaus fra Tyskland ble det en luksusomvisning. De kunne stille så mange spørsmål til guiden Mary Barthelemy som de bare ville. Og svar fikk de. Det er nesten ikke den ting Mary ikke kan om Røros. Hu kommer fra Minnesota i USA men kom til Norge og Røros på grunn av folkemusikken og dansen, og spesielt for Rørospolsen.

Fast rute

1 time og 15 minutter skulle turen ta. På den tida skal man rekke å få et innblikk i Røros sin historie som bergstad. Kobbergruvene hadde alt å si for byens utvikling, og de bygningene og den historien de i dag tar så godt vare på. Turen gikk opp kirkegata, inn i en bakgård, over brua til Sleggveien, innom en tur i et av husene der, forbi den gamle smelteovnen, og opp til kirka. Vi brukte vel litt lenger enn vår tilmålte tid. Men sånn er det når man er på guidetur. Man glemmer rent tiden.

 

Røros utsikt fra haugen
Foto: Ellinor Hansen / NRK

 

Ellinor er turist i Røros
Foto: Ellinor Hansen / NRK

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25