Turgåere reddet forlatt reinkalv

Solhill Kilsti og Hans Morten Breiby fikk seg en litt annerledes opplevelse da de var på tur i Trollheimen.

Reinskalv

Den lille reinskalven hadde mistet moren sin og var helt alene.

Foto: Solhill Kilsti / Privat

Reinskalv

Den lille simla hadde god fart på seg i fjellet.

Foto: Solhill Kilsti / Privat

– Plutselig hørte vi en rautelyd, så vi stoppet og kikket oss rundt men så ingenting. Men så hørte vi det en gang til, og da kom det en liten reinsdyrkalv springende rett mot oss, forklarer Solhill Kilsti.

Solhill Kilsti og samboeren Hans Morten Breiby var på tur oppover Høghøa i Trollheimen da de møtte kalven, de hadde også sett ørn på vei opp. Den var ganske urolig og turgåerne syntes det var rart at den var alene. De kikket etter moren, men hun kom aldri. Etter å ha tatt noen bilder sammen med det lille reinsdyret, gikk den fra samboerparet. Solhill og Hans Morten bestemte seg for å følge etter han.

Reinskalv

Reinskalven hadde noen skader, men hadde bra med energi.

Foto: Solhill Kilsti / Privat

Fulgte etter

Reinskalv

Reinskalven oppførte seg litt som en hund, forklarer Solhill.

Foto: Solhill Kilsti / Privat

Kalven snudde seg etterhvert og gikk fra dem, men snudde seg og rautet flere ganger. Da bestemte de seg for å følge etter kalven.

– Plutselig ser vi kadaveret av moren som lå hallveis oppspist nede i steinene. Kalven sprang ned til moren, og vi fulgte etter. Da tenkte vi, «hva gjør vi nå?», forteller Solhill.

Etter et googlesøk ringte paret til noen som hadde reindrift i området. Det var ikke deres, men de skulle videreformidle beskjeden. Solhill og Hans Morten fortsatte turen, og kalven fulgte etter. Den lille kalven ble med på toppen av fjellet og ned igjen.

– Han gikk ved siden av oss, og vi snakket litt med den på veien. Siden den ikke har blitt håndtert av mennesker før, syntes jeg det var ganske spesielt at den fulgte etter oss, sier hun.

Solhill sammenligner den lille reinskalven med en hund på tur.

– Den gikk litt fram og tilbake samtidig som den rautet og spiste, og hvis vi satte oss så la den seg ned, ler Solhill.

(Artikkelen fortsetter under):

Reinskalv

Kalven fulgte etter helt til topps.

Foto: Solhill Kilsti / Privat

Naturen gir og tar

Når de møtte på eierne av reinen undersøkte de kalven. Den hadde trolig vært alene på fjellet blant rovdyr ved siden av sin døde mor i tre til fire dager. Kalven hadde blitt spist på, trolig av ørnen, og hadde flere skader. Blant annet et hull i kinnet, slik at maten den spiste datt ut. Viltnemda kunne ikke skjønne hvordan den hadde overlevd.

– Det imponerer meg at en så liten krabat søkte hjelp på den måten, når den ikke har vært i hender på mennesker før. Det er trist at den mistet moren sin. Men naturen gir og naturen tar, sier Solhill.

I ettertid har paret hatt kontakt med reineieren og hun forteller at alt står bra til med den usedvanlig tamme kalven.

– Kalven har det bra, den spiser og vokser. Sårene i ansiktet holder på å gror til, sier reineieren Maja Britt Renander til NRK.

Reinskalv

Den lille kalven klarte seg bra etter å ha blitt funnet av samboerparet i Trollheimen.

Foto: Solhill Kilsti / Privat

NRK Trøndelag akkurat nå