NRK Meny
Normal

Tunnelkjøring blir obligatorisk fra nyttår

For å bedre sikkerheten i tunneler blir tunnelkjøring en del av den teoretiske og praktiske førerprøven for personbil.

Tunnell

OBLIGATORISK: For å bedre sikkerheten i tunneler blir tunnelkjøring en del av både den teoretiske og praktiske førerprøven til neste år.

Foto: Illustrasjon: colourbox.com

Mens enkelte bråbremser når de kommer inn i tunnelen er det andre som gir gass, slik som bilen som plutselig dukket opp i sladrespeilet til kjøreskolelærer Håkon Granlund.

NRK er med han på en kjøretur gjennom den 2,3 kilometer lange Strindheimtunnelen i Trondheim. Han forteller at enkelte sjåfører får problemer allerede på vei inn i tunnelen.

– Mange blir overrasket av dugg på ruten. Det er en av de tingene vi ser ofte. Jeg har ligget bak biler som har bråbremset på vei inn i tunneler på grunn av det, sier Håkon Granlund, kjøreskolelærer hos Heimdal Trafikkskole.

Nye regler

Kjørelærer

NYE REGLER: Håkon Granlund er kjøreskolelærer hos Heimdal Trafikkskole.

Foto: Espen Halvorsen Bjørgan / NRK

Slik kjøring er noe av det EU nå ønsker å komme til livs. Fra nyttår blir nye regler for oppkjøring til personbil innført som et ledd i å bedre sikkerheten i tunnel.

Avdelingsdirektør for trafikantseksjonen i Vegdirektoratet, Bente Skjetne, forklarer at de nye reglene stiller krav til at tunnelkjøring skal være en del av både den teoretiske og praktiske prøven.

– Bakgrunnen er at førere skal kjenne til og forstå prinsippene for sikker kjøring i tunnel. Vi har jo sett de siste årene at det har vært en del ulykker knyttet til tunnel, så da er det viktig at de som kjører vet hvilke risikoer som er knyttet til kjøring i tunnel, og hva de skal gjøre om de kommer ut for en situasjon hvor de må gjøre noe, sier hun.

Må være praktisk gjennomførbart

Men som alltid er det noen unntak. Under selve oppkjøringen gjelder kravet bare der det er praktisk gjennomførbart.

– Det blir litt urimelig å kreve at for eksempel de som skal ta førerkortet i Kirkenes skal måtte kjøre 25 mil for å treffe på en tunnel.

Klaustrofobisk

Heimdal Trafikkskole

FLERE BLIR OVERRASKET: Kjøreskolelærer Håkon Granlund forteller at flere blir overrasket over dugg på rutene når de kjører inn i tunneler.

Foto: Espen Halvorsen Bjørgan / NRK

Granlund forteller at flere av hans elever har opplevd det som klaustrofobisk å kjøre i tunnel.

– Når det blir trangt og mørkt føler flere de ikke har så mye plass, sier Håkon Granlund.

I tillegg til å lære elevene hvordan de skal kjøre i tunnel skal de nye reglene også sørge for at alle som tar lappen vet hva de skal gjøre om uhellet først er ute inne i tunnelen.

– Det blir lagt inn hvordan en skal forholde seg, og hva en skal gjøre hvis det skjer noe. Man skal vite om brannslukkingsapparater, telefoner og nødutganger og hvordan disse fungerer, avslutter Granlund.