Hopp til innhold

Tungt å få lærlingplass når industrien sliter

Industrien sliter tungt flere steder og spesielt i oljebransjen. Derfor er det også vanskelig for mange unge over hele landet å skaffe seg lærlingplass. I Trøndelag står 600 elever uten plass i høst.

Travel kokkelærling

Elisabeth Moen vet ikke hva hun skulle gjort hvis hun ikke fikk lærlingplass. 600 unge trøndere står uten plass i høst.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Oljebransjen og underleverandører blir hardt rammet av nedgangen og dette går utover unge fagfolk. Når bransjen har færre jobber de skal gjøre, blir det vanskeligere å tilby lærlingplasser.

Optimist

Lars Magnus Franzèn har vært i to bedriftsintervju de siste dagene og lever i håpet.

Foto: privat

En som har fått merke det er Lars Magnus Franzèn fra Tydal. Han vil bli industrimekaniker eller sveiser og har ikke fått lærlingplass i høst.

– Det er vanskelig. Vi er ti elever i klassen og det er nesten ingen som har fått lærlingplass. Faktisk bare to, sier Lars Magnus Franzèn til NRK.

I Rørosregionen ser Lars Magnus Franzèn at mange leter etter arbeid, men det er få plasser for lærlinger. Da blir de gående arbeidsledig og det synes han er synd.

– Hvis så mange bedrifter velger å ikke ta inn lærlinger, blir de stående uten fagfolk til slutt. Jeg føler jeg kunne ha bidratt med mye ståpåvilje om jeg hadde fått lærlingplass, sier Franzen.

Store forskjeller mellom bransjene

Samtidig som Franzèn og mange andre får nei fra bedriftene kunne kokkelærling Elisabeth Moen fra Rørvik, velge og vrake.

– Jeg fikk tilbud på Røros hotell, på Hurtigruten, og i tillegg på Scandic Nidelven i Trondheim, sier Elisabeth Moen til NRK.

På mandag begynte hun på det fjerde stedet hun fikk tilbud om lærlingplass. Sammen med to andre lærlinger jobber hun nå for å lære kokkeyrket på Nortura-kantina på Steinkjer.

– Det er veldig synd at så mange blir stående uten lærlingplass. Jeg synes 600 er altfor mange, vi trenger folk med fagbrev, sier Elisabeth Moen.

Direkte kobling til nedgangen i oljebransjen

Over hele landet sliter ungdommer med å få lærlingplass. I Trøndelag viser ferske tall at om lag 1200 har fått lærlingplass, men altså at 600 andre ikke er like heldige. Fagsjef i Sør-Trøndelag fylkeskommune, Herdis Floan, mener dette har en direkte sammenheng med ordretørken i oljebransjen.

– Nedgangen i oljebransjen er en faktor for mange av lærlingene. Når disse bedriftene har færre jobber de skal gjøre blir det færre lærlingplasser, sier Herdis Floan.

Dette mener Herdis Floan er et dårlig signal til ungdommene som lurer på om de skal ta yrkesfag eller studieforberedende på videregående.

– At de ikke får lærlingplass er et dårlig signal fra næringslivet. Disse ungdommene blir ikke de fagarbeiderne som Norge trenger, sier Herdis Floan til NRK.