Hopp til innhold

Trygghetsalarmen virket ikke - døde få timer etter at hun ble funnet

Frøya kommune får kraftig kritikk fra fylkeslegen etter at ei kvinne (88) ble funnet bevissløs med en defekt trygghetsalarm rundt halsen. Hun døde få timer senere.

Beinskardet omsorgsboliger Frøya

Sju trygghetsalarmer fungerer ikke som de skal ved Beinskardet omsorgsboliger, og skal nå skiftes ut.

Foto: Petter Vidar Vågsvær / NRK

Kvinnen bodde ved Beinskardet omsorgsboliger på Sistranda, og ble funnet bevisstløs på tvers i senga med en telefon i hånda og den defekte trygghetsalarmen rundt halsen, skriver lokalavisa Hitra-Frøya.

Sterkt beklagelig

Berit Flåmo

Ordfører Berit Flåmo på Frøya beklager at en kvinne ikke fikk hjelp tidligere fordi trygghetsalarmen ikke virket.

Foto: privat

– Dette er en sterkt beklagelig sak. Det er ikke sånn det skal være i eldreomsorgen hverken på Frøya eller i andre kommuner, sier ordfører Berit Flåmo.

– Å føle falsk trygghet i form av en trygghetsalarm er det vi er redd for. Vi må se på de tekniske løsningene, for her er det noe som ikke fungerer.

Det var i januar i år dette skjedde, og pårørende klaget saken inn for fylkesmannen. Det ble gjennomført tilsyn, og nå får Frøya kommune kraftig kritikk for mangelfulle rutiner ved Beinskardet omsorgsboliger.

Visste alarmen var defekt

Særlig kritisk er fylkesmannen til at kommunen visste at alarmen var defekt, uten at det ble iverksatt tiltak. Avvik ble ikke varslet og fulgt opp godt nok, noe fylkesmannen påpeker er nødvendig for å gi en forsvarlig helsehjelp.

– Jeg vet at fylkesmannen reagerer på at det er gitt beskjed flere ganger, uten at administrasjonen har tatt tak i det. Dette skal vi gjennomgå, for slike avvik skal lukkes tvert, sier Flåmo.

Ny leverandør

Kommunen har sagt opp avtalen med dagens trygghetsalarm-leverandør og vil velge løsninger der de ikke er avhengig av mobildekningen.

– Vi vet jo at mobildekningen, som dette er basert på, ikke er god nok på Frøya. Så vi vil nå gå over til fasttelefon, sier ordfører Berit Flåmo.

Kommunen gikk over til digital trygghetsalarm da de nye omsorgsboligene ble bygd for to år siden.

– Ved den ene leiligheten visste vi at den fungerte dårlig, og var jevnlig i dialog med leverandøren. Flere alarmer var utrygge, og derfor ble det satt inn ekstra bemanning, sier fungerende rådmann på Frøya, Beate Sandvik Meland.

Stoler ikke på linjene

– I omsorgsboligene pålegger vi nå beboerne å innstallere analoge linjer fordi vi ikke tør stole på de digitale linjene, sier Meland.

Dette gjelder sju av leilighetene ved Beinskardet, og to privatboliger i kommunen. Rådmannen håper dette er på plass i løpet av kort tid.

Helsedirektoratet oppfordrer kommunene til å gå over til digitale alarmer, fordi Telenor skal fase ut fasttelefonien. Frøya kommune avventer litt.

– Dette gjelder jo ikke bare Frøya, så her må leverandører av mobilnett, fiber og teknologiske løsninger komme på banen. Vi er en liten kommune langt ut i distriktet, og kan ikke være en spydspiss i dette arbeidet, sier Meland.

Beinskardet omsorgsboliger Frøya

Ekstra bemanning er satt inn ved omsorgsboligene fordi flere trygghetsalarmer er utrygge.

Foto: Petter Vidar Vågsvær / NRK