NRK Meny
Normal

Truet til prostitusjon

Den 24 år gamle albanske alenemoren fortalte i retten at hun ble mishandlet og truet av bakmenn. Kvinnens forklaring gikk bak lukkede dører.

Den 24 årige eks-prostituerte i menneskehandelsaken
Foto: Tegning: Knut Løvås

Det var en klassisk menneskehandelsak den albanske alenemoren skisserte opp  i Trondheim tingrett idag.

24-åringen er aktoratets viktigste vitne i saken hvor 5 menn står tiltalt for menneskehandel og hallikvirksomhet.

Kvinnen fortalte at det var kjærligheten som førte henne til Trondheim, via Hellas. Hun var forelsket i en av de albanske mennene som antas å stå bak menneskehandelen og som fortsatt er ettersøkt. Kvinnen dro på ferie til Hellas sammen med han høsten 2004. Senere spanderte han tur på henne til Norge og Trondheim - men hun måtte reise først, han skulle komme etter.

Måtte betale tilbake kjæresten

I Trondheim ble hun møtt av hans far og inkvartert i en leilighet i Mellomila sammen en annen albansk kvinne. Etter noen dager skjønte hun at hun var lokket inn i noe alvorlig på grunn av at den andre kvinnen tok imot kunder og solgte seksuelle tjenester.

Etterhvert fikk hun beskjed om at hun burde gjøre det samme. Hun forteller at hun nektet og ville reise hjem, men da ble hun truet både av kjæresten og hans far.

Hun ble fortalt at hun var pent nødt til å betale tilbake pengene kjæresten hadde brukt på flybilletter og pass til henne.

- De truet med å voldta søsteren min, sier kvinnen.

Kvinnen forteller at hun ble tvunget til å prostituere seg i tidsrommet desember 2004 til mars 2006, da først torde hun ta kontakt med politiet.

Ble sparket og slått

Videre forteller kvinnen en rystende historie hvor vold ble en del av hverdagen.

Hun ble holdt i sjakk av både trusler om og episoder hvor hun måtte se vold bli utøvd mot en annen albansk jente. Dette kunne være knyttneveslag og knusing av flaske mot hode.

Kvinnen som hele tiden har sittet rolig i retten og fortalt med klar og tydelig stemme, bryter delvis sammen når hun forteller at hun selv ble sparket og slått av faren til mannen som i utgangspunktet hadde vært hennes kjæreste.

Ti kunder daglig

Sexsalget foregikk både i leiligheten hvor hun bodde og hjemme hos kunder. Hun fortalte at hun kunne være innesperret på et rom i flere dager i strekk.

- I starten hadde jeg opptil ti kunder hver dag, fortalte hun.

Selv fikk hun ingen penger direkte, men utlevert småpenger av bakmennene en gang i måneden.

24-åringen har i løpet av forklaringen ikke kastet mange blikk mot de to hovedtiltalte albanerne på tiltalebenken.

- Mor hadde mistanke

Moren til 24-åringen fattet tidlig mistanke om at noe var galt. Hun meldte fra til politiet i Albania at datteren var forsvunnet.

- Jeg ble da truet til å ringe hjem og fortelle at jeg var i Hellas og at jeg hadde det bra, sier kvinnen.

Kvinnen har tidligere vært gift og har en datter på rundt fem år som befinner seg i Albania.

Aktor Kaia Strandjord sier kvinnens videre forklaring blir svært viktig.

- Hennes forklaring er bærebjelken i tiltalen. Det er det som danner grunnlaget for at vi har tatt ut de tiltalene som vi har gjort, så hennes forklaring vil nok støtte opp under tiltalen, sier Strandjord.

 

 

Video fra Trøndelag

Lørdagens forestilling ved Kystens arv regnet nesten bort
Foto: Tom Modell Alte
Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal