NRK Meny
Normal

Truet julenissen med hodelus

Barn og voksne fra hele verden skriver brev til julenissen i Norge. Nå har en forfatter fått lov til å lese gjennom arkivet til julenissen.

Brev til julenissen

BREV TIL JULENISSEN: Dette brevet er adressert til den norske nissen og kommer fra Etiopia i Afrika.

Foto: Fritt Forlag

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Birger Sivertsen har fått tilgang til arkivet til julenissen og lest 40 000 brev. Flere av dem blir presentert i boken "Brev til julenissen"

Julenissen. Du skal få et godt råd av meg, hvis jeg ikke får gaven jeg ønsker meg (se lista), sender jeg deg hodelus i en konvolutt. Og du aner ikke at jeg har gjort det.

Raymond i Norge

Brevene er tatt vare på i Postens julenissearkiv som ligger i Julehuset i Drøbak.

Mange gaveønsker

Innholdet i konvoluttene er både ønskelister, gode råd og takk til julenissen.

– Mesteparten er naturligvis gaveønsker, men så har du problematikken har vært snill/ikke snill, gode råd til julenissen, spørsmål, ros og omsorg til julenissen, sier Birger Sivertsen.

Kjære nissen, du behøver ikke å anstrenge deg for at mamma skal bli gravid.

Hilsen Dan.

En annen skriver til nissen og ønsker seg en kjæreste som ikke er over 160 cm høy, som ikke lesper og som ikke ligner på vedkommendes søstre.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Julenissen i Drøbak leser post

Julenissen i Drøbak leser litt av posten han får hvert år.

Foto: NRK

Skriver om tragedier

Men langt fra alle brev til julenissen er hyggelig lesning.

– Det er mange barn som lever i trasige forhold, familieforhold for eksempel. Og de skriver brev til julenissen og ber om hjelp, sier Sivertsen.

Noen ønsker at foreldrene ikke skal drikke og være fulle, andre ønsker at mor eller far skal få seg arbeid.

– For eksempel er det en familie som aldri har hatt bil og som tar buss hele tiden. Så skriver da jenta på åtte-ni år at det er fordi de bruker så mye penger på sprit. Andre skriver at de gruer seg til jula, forteller Birger Sivertsen.

– Kjære julenissen. Jeg ønsker meg en mann som er snill, hjelpsom og glad i barn. Men mest av alt en mann som ikke drikker.

Flere av brevene som er skrevet til nissen er så sterke at de ikke egner seg til publisering.

– Jeg har drevet en selvsensur der, jeg så det ikke riktig å ha med så trasige brev. Og selv om jeg etter beste evne, og det tror jeg at jeg har klart ganske brukbart, kamuflerer avsenderne så er det vanskelig når man går på detaljnivå på dette. Og så er det rystende opplevelser, det er klart det er forferdelig å lese om barnemishandling. Og det har jeg ikke villet ha med i boka, sier Sivertsen.

– Norske barn er bortskjemte

Etter å ha lest mange tusen brev mener Sivertsen at norske barn er de mest bortskjemte i hele verden.

– Barn i andre land ønsker seg en eller to dyre ting. Norske barn sender gjerne hele faksruller og gavekataloger til nissen, ønskene er 15, 20, 30, 40 gaver og det er ikke måte på hvilke ønsker de har, sier Sivertsen.

– Kjære julenissen. Jeg håper du har det fint på Nordpolen, går det bra med reinsdyrene? Jeg heter Kjersti og er 13 år, og har full tro på deg. Til jul ønsker jeg meg DVD-spiller, stall til hesten, hund, katt, moped, minst 2000 kroner, videospiller, TV på rommet mitt og ny seng. Med hilsen fra Kjersti. Ps: Hvis jeg ikke får noe av dette vil du angre, jeg kommer ikke til å tro på deg mer. Du kommer til å høre fra min advokat.

Kjersti

Brev fra voksne

Forfatteren er overrasket over alle brevene som kommer fra voksne mennesker, og han mener det virker som at nissen har fått større og større betydning.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Sivertsen forteller at voksne ber julenissen om ting som jobb eller oppholdstillatelse.

– Mange ber om å få en liste over han produserer, for i tilfelle så kan de hjelpe ham med å få tak i ting, sier han.

Andre stiller nissen religiøse spørsmål.

– For eksempel: Kjære Santa, kan du svare på om den katolske gud er den samme som den protestantiske gud? Hvis ja, hvorfor sloss de da? Eller: Kjære Tomten, hvis gud bor i himmelen øverst og djevelen i helvete nederst, hvor bor du da? Hilsen Rikke i Sverige, sier forfatter Birger Sivertsen.