Truende manet kan utrydde torsken

Manetene har de siste årene gått inn i flere fjorder langs nesten hele kysten av Norge, og er en trussel blant annet for torsken.

Kronemanet

Kronemaneten har inntatt flere fjorder i Norge, og er en fare for fisken i disse områdene. Denne ble hentet opp i Nordland.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Kronemaneter i Beitstadfjorden

Denne fangsten ble tatt opp i Beitstad-fjorden tirsdag.

Foto: Jarle Mork

Forskere fra NTNU lette tirsdag etter maneter i Beitstadfjorden. De såkalte kronemanetene kan bli 30 år gamle, og veier fire-fem kilo. Manetene trives best på dypt vann, og er en stor trussel for torskebestanden på kysten.

Torskeyngel

– Manetene spiser både torskeyngel og torskens mat, og i enkelte fjorder er torsken nesten blitt borte. Vi har også sett det i Beitstadfjorden, sier Kåre Larsen fra Naturvernforbundet som er med på turen med forskningsbåten Gunnerus.

Forskerne fra NTNU bruker trål for å sjekke forholdene, og de første resultatene tirsdag var positive.

– Dagens undersøkelser viser at det var færre maneter enn fryktet, sier driftsleder Sven Ove Linde på forskningsskipet Gunnerus til NRK.

– Det første trekket viste at det nesten ikke var små maneter. Det tyder på at den ikke har klart å formere seg så mye som vi har fryktet. Det er godt nytt for torsken i fjorden, mener Larsen.

Invaderer norske fjorder

Forskningsbåten gikk tirsdag morgen inn Skarnsundet og har lett etter maneter i området utenfor Follafoss.

– Dette ser ikke så ille ut som vi fryktet. Men vi vet jo ikke hvordan utviklingen vil bli framover, understreker Kåre Larsen.

Undersøkelsene fortsetter i Verrafjorden i morgen, forteller driftsleder Sven Ove Linde:

– Der har det vært flere maneter tidligere. Vi er spente på resultatene der.

Den såkalte kronemaneten fantes tidligere kun i Sognefjorden. Der har den levd i over 100 år. Men de siste tiårene har den beveget seg stadig nordover.

Fra årtusenskiftet har den invadert flere fjorder. Blant annet Trondheimsfjorden, Vefsnfjorden, Alstenfjorden og Sørfolda, som er det nordligste fjorden maneten har kommet til.

Siste fra Trøndelag