Hopp til innhold

Denne dukken har trøstet barn i 20 år

Å være syk kan oppleves både skummelt og traumatisk for barn. Kiwanis-dukken har i to tiår blitt brukt ved norske sykehus for å trøste, men også for å gjøre besøk hos legen mindre skremmende.

Thea og Kiwanisdukken

Thea bruker Kiwanisdukken sin til å vise hva legene og sykepleierne har gjort med henne på sykehuset.

Foto: Karoline P. Årrestad / NRK

– Vi bruker dukkene først og fremst for at barna skal få bearbeide vonde følelser de kan få i forbindelse med forskjellige prosedyrer på sykehuset, sier sykepleier Linda Guvsám ved St. Olavs Hospital i Trondheim.

Hør radioreportasjen om Kiwanis-dukkene her:

Leker seg gjennom det triste

Å gjennomgå ubehagelige undersøkelser eller langvarig behandling av alvorlige sykdommer kan sette mentale spor. Kun fem måneder gammel fikk Thea diagnosen kreft. Siden den gang har hun vært inn og ut av sykehuset i seks år.

Thea og mamma

Mamma, Hanne Pettersen, forteller at dukken gir datteren muligheten til å forklare hva hun har gjort på sykehuset.

Foto: Karoline P. Årrestad / NRK

– Vi er både hos ortoped, urolog og leger. Det meste egentlig, så vi er godt kjent i gangene på St. Olav, forteller moren til Thea, Hanne Pettersen.

Fordi Thea er så ofte på sykehuset fikk hun en Kiwanis-dukke. I tillegg til å trøste Thea, fungerer også dukken som et hjelpemiddel for helsepersonellet og foreldrene.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Kiwanisdukken

Kiwanis-dukken er helt hvit når barna får den fordi barna selv skal tegne og fargelegge den. Slik ser Theas dukke ut etter at hun har tegnet på sin.

Foto: Karoline P. Årrestad / NRK

Sykepleier Solveig Solbraa synes dukken er til stor hjelp i hverdagen.

– Jeg opplever at barna samarbeider bedre. De får jobbet med de traumene vi påfører dem, og lekt seg igjennom det de synes er vondt og trist. I ettertid ser vi at de har det generelt bedre, forteller Solbraa.

Nå er hun ikke innesluttet eller redd for å si noe.

Hanne Pettersen om datteren Thea.

Hjelper barna med å fortelle

Når barna får utdelt dukken, er den helt hvit og nøytral. Tanken er at barna selv skal tegne på den og at dukken skal gjennom de samme «prosedyrene» som barna. Hanne Pettersen tror ikke datteren hadde klart å uttrykke seg like godt uten, og hun forteller at det var først etter at Thea fikk dukken at hun klarte å sette ord på hva hun gjorde på sykehuset.

– Thea blir mer åpen og alt blir enklere for henne. Nå er hun ikke innesluttet eller redd for å si noe, forteller Pettersen.

Thea og Hanna

Thea og lillesøster Hanna, har fått hver sin Kiwanis-dukke på sykehuset.

Foto: Karoline P. Årrestad / NRK

St. Olavs Hospital i Trondheim var et av de første sykehusene i Norge som tok i bruk Kiwanis- dukka. Siden 1995 har nærmere 100.000 barn fått den hvite tøydukka når de har vært innlagt på sykehus eller vært hos legen.

Det er frivillige på eldresentre og innsatte i kvinnefengsler, samt bedrifter som jobber med tilrettelagt arbeid, som lager de hvite dukkene.

Siste fra Trøndelag