Tror denne grillen kan løse verdensproblem

For første gang i Europa: Et nytt solgrillkonsept lanseres på ei boligmesse i Trondheim. – Den løser miljøproblem og kan brukes i dårlig vær, sier oppfinnerne.

For første gang i Europa: Et nytt solgrillkonsept lanseres på ei boligmesse i Trondheim. – Den løser miljøproblem og kan brukes i dårlig vær, sier oppfinnerne.

Solgrillen kommer på markedet til våren.

daglig leder

Guro Grytli Seim er en av de tre som står bak oppstartsbedriften Morpho Solar fra NTNU.

Foto: Stein Roar Leite / NRK

De er ukuelig optimistiske, oppfinnerne av Solgrillen. Men de mener alvor.

– Ja, det er få konkurrerende produkter i verden og denne har bedre effektivitet og kan brukes med et varmebatteri når sola uteblir. Batteriet har vi klart i 2016, sier en opprømt Guro Grytli Seim.

Hun er en av de tre i sørger oppstartsbedriften Morpho Solar fra NTNU.

– Stort behov i verden

– Vi fant teknologien på NTNU og vi tenkte rett og slett på problemet med avskoging og usunne omgivelser mange utviklingsland sliter med som konsekvensen når de skal lage mat. Trygge og miljøvennlige kokemuligheter, med andre ord.

I det store bildet vil de forandre verden med teknologien, men før de begynner å selge til utviklingsland vil de vise at det virkelig går an.

Først lanseres den i vesten, og aller først i Trondheim.

– Vi ønsker at vestlige land skal gå foran og vise det store potensialet denne teknologien har, sier Grytli Seim.

Kommer til våren

solgrill

På messa hadde oppfinnerne med seg sollamper for å demonstrere grillen.

Foto: Stein Roar Leite / NRK

– Vi regner ikke å selge så mange her på boligmessa, men noen hundre kanskje sier Grytli Seim.

Solgrillen kommer ikke på markedet på ordentlig før til våren. Da regner de med at omsetninga øker.

Ingen av de tre lar seg skremme av været. På messa har de med seg sollamper selv. Dessuten er den tilpasset dårlig vær. De bedyrer for øvrig at de har testet den ut nylig, i oktobervær.

Verdensnyhet

Varmebatteriet er et resultat av forskninga på NTNU, der Grytli Seim, Even Haug Larsen og Dag Håkon Haneberg som alle er studenter på masterprogrammet NTNUs Entreprenørskole.

Og de har en nyhet som kommer på markedet i 2016. Et varmebatteri som er utviklet på NTNU i løpet av de siste åtte åra. Det skal kunne gi en halvtime solløs varme.

stekepanne

Studentene stekte egg på oppfinnelsen under boligmessa.

Foto: Stein Roar Leite / NRK

– Det finnes ikke maken i verden, sier Grytli Seim.

Forskninga med batteriet har vært et samarbeidsprosjekt mellom NTNU og seks afrikanske universitet, med god støtte fra Forskningsrådets NORGLOBAL-program.

Sjekket markedet

– Vi har vært i både USA, Etiopia og India for å undersøke markedet, og vi vet nå at dette er verdensledende teknologi. Det finnes ingen lignende løsninger på markedet, og varmebatteriet vil selges sammen med Solgrillen til hele verden.

Solgrillprodukter har allerede slått rot i Australia, USA og i Kina. NTNU-solgrillen er har en ny teknologi, men bygger kort og godt på at solstrålene blir konsentrert ved hjelp av speil og kan gi opptil 300 grader. Det kan brukes direkte til matlaging.