Tror på ubetjente oljeplattformer

Det norske oljeselskap ASA i Trondheim er svært positive til ubetjente oljeplattformer som Kværner Verdal satser på å bygge. Selskapet mener dette kan gjøre det billigere å hente opp olje fra havet.

Nattlig aktivitet på Kværner Verdal

Kværner Verdal vil satse på produksjon av ubetjente plattformer for oljenæringen.

Foto: Eystein Ness

Rolf Jarle Brøske

Rolf Jarle Brøske sier Det norske oljeselskap nå vurderer plattformene som Kværner vil satse på.

Foto: Aksel Kroglund Persson / NRK

Det er Kværner Verdal som satser på å utvikle ubetjente plattformer for oljenæringen. Disse har verken boligkvarter, helikopterdekk eller livbåter.

Minimalt vedlikehold

De skal kun produsere olje og krever minimalt med vedlikehold. Dermed er de også mye billigere i drift enn tradisjonelle oljeplattformer.

– Dette er ett av flere teknologiske grep som er særdeles interessante for oss, sier kommunikasjonsdirektør Rolf Jarle Brøske i Det norske oljeselskap.

Men oljeselskapet vet ennå ikke om eller fra hvem de vil bestille.

– Vi må tenke kostnader hele tiden, og vil skal klare å utvinne mer olje til en lavere pris. Derfor er Kværners planer en løsning vi konkret sitter og vurderer nå, fortsetter Brøske.

Flere henvendelser

Sverre Myklebust

Sverre Myklebust er direktør ved Kværner Verdal.

Foto: Kværner

Kværner Verdal tror for sin del at den første kontrakten kan være på plass allerede fra neste år. Administrerende direktør, Sverre Myklebust, sier mange har vist interesse for de ubetjente plattformene.

– Vi har allerede fått en del henvendelser, og vi har gjort studier for forskjellige kunder som ser på dette som en løsning, sier Sverre Myklebust til NRK.