NRK Meny
Normal

Tror på hydrogen-eventyr i Bjugn

Hydrogen kan bli framtidas drivstoff både på biler og båter. Nå satses det på produksjon på Valsneset i Bjugn.

Hydrogenpumpe

I Oslo finnes det allerede flere hydrogenpumper. Snart kommer de også i resten av landet.

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

I første omgang dreier det seg om et testanlegg for hydrogenproduksjon. Hydrogenet som produseres skal blant annet brukes til drift av skip, biler og strømaggregater.

Rent vann

Steffen Møller-Holst

Steffen Møller-Holst er markedsdirektør for Hydro-teknologi ved SINTEF.

Foto: Sintef

– Det er snakk om å bruke hydrogen istedenfor fossile energibærere som diesel og bensin. Dermed slipper vi utslipp av eksos fra kjøretøyene. Jeg tror at denne utviklingen vil gå enda fortere enn man har forestilt seg, forteller markedsdirektør for Hydro-teknologi ved SINTEF i Trondheim, Steffen Møller-Holst, til NRK.

Hydrogen utvinnes av vann som spaltes ved hjelp av elektrisk strøm, og på Valsneset er det rikelig av begge deler.

– Vi har som mål å få i gang pilotproduksjon på Valsneset i Bjugn. Der finnes det både vindmøller til strømproduksjon og vann, sier leder Rolf Øia i Åfjord Utvikling som står bak det lokale initiativet.

– Lengre distanser

I dag velger mange bilister mellom bensin og diesel når tanken skal fylles, men nå kommer det snart også pumper for hydrogen. Det eneste som kommer ut av eksosrøret da er rent vann.

– Hydrogen kan egne seg spesielt godt for kjøretøy og fartøy over lengre distanser. Der er hydrogen helt overlegent batteri eller elektrisk framdrift. Men alle framtidige personbiler vil ha elektriske framdriftslinjer, og jeg tror det vil skje mye de neste fem til ti årene. I dag er det tre bilprodusenter som serieproduserer hydrogenbiler. Innen 2020 er det trolig ti produsenter som gjør det, sier Steffen Møller-Holst.

Bjugn-ordfører Ogne Undertun er glad for det som nå skjer.

– Det er gjort en kjempejobb med å få på plass et kunnskapsmiljø, investormuligheter og avsetningsmuligheter. Så jeg har veldig tro på dette, sier ordføreren.

Ogne Undertun

Ogne Undertun gleder seg over planene på Valsneset.

Foto: Bjugn kommune