Tror Ørland får kampflybasen

- Ørland får trolig den fremtidige kampflybasen, sier politisk kommentator i NRK, Magnus Takvam. Han forventer stor politisk debatt til saken avgjøres neste år.

Magnus Takvam / Ørland hovedflystasjon (montaske

Magnus Takvam, politisk kommentator i NRK, tror Ørlandet får kampflybasen, når saken endelig avgjøres i Stortinget neste år.

Foto: NRK/Luftforsvaret

Torsdag ble det kjent at forsvarssjef Harald Sunde går inn for at Ørland flystasjon blir den fremtidige kampflybasen, og at de nye F35-flyene plasseres der. Dermed ble Bodø og Evenes vraket av forsvarssjefen.

Entydig råd fra forsvarssjefen

- I øyeblikket er de politiske partiene fristilt i denne saken. De som er skuffet vil jobbe knallhardt for sine synspunkter de neste månedene, sier Takvam.

- Vil det hjelpe, slik at Ørland likevel ikke blir valgt som kampflybasen?

- Det er vanskelig å si. Det som taler imot er at forsvarssjefen har gitt et så entydig råd basert på økonomiske og militærfaglige argumenter. Da skal det mere til å snu denne beslutningen, sier Magnus Takvam, politisk kommentator i NRK.

Skal investeres milliardbeløp

Han legger til at det skal investeres milliardbeløp i nye kampfly i årene som kommer.

- Nettopp de økonomiske argumentene vil derfor veie tungt i denne prosessen, mener Takvam.

- Så du tror Ørland blir valgt når saken avgjøres i Stortinget neste år?

- Det er jo snakk om tro, men det er jo mitt inntrykk at Ørland blir den fremtidige kampflybasen. Samtidig har jeg lagt merke til at krefter i Senterpartiet arbeider for å få en delt løsning. Det vil bli gått en del runder før dette er avgjort, sier Magnus Takvam.