NRK Meny
Normal

Professor tror makta havner i Trondheim

Professor Hilde Gunn Slottemo tror makta etter hvert vil forskyves til Trondheim, selv om fylkesmannen nå skal sitte i Steinkjer. I dag åpnet fylkesordfører Tore O Sandvik og fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik sine aller siste separate fylkesting

Fylkesordfører Tore O Sandvik

Tore O Sandvik åpnet sitt aller siste fylkesting i Sør-Trøndelag i dag. Fra nyttår skal han lede Trøndelag fylkeskommune.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

I dag samles sørtrønderske politikere i Trondheim, og nordtrønderske politikere i Steinkjer. Det er aller siste gang de har fylkesting hver for seg, men allerede torsdag blir det nytt fylkesting for hele Trøndelag.

Økonomi

Hilde Gunn Slottemo er professor i samfunnsfag ved lærerutdanninga ved Nord Universitet i Levanger, og tror økonomien blir viktig for hvor fornøyd trønderne vil bli med sammenslåingen.

Hilde Gunn Slottemo

Hilde Gunn Slottemo tror makta i Trøndelag siger mot Trondheim.

Foto: Julie Haugen Egge / NRK

– Konfliktene vil lettere blusse opp hvis økonomien blir dårligere. Særlig i Nord-Trøndelag vil man nok merke det. Der har fylkeskommunen gitt et godt velferdstilbud med penger fra Nord-Trøndelag E-verk, som nå er overtatt av kommunene, sier Slottemo.

I Nord-Trøndelag var det mye motstand mot sammenslåingen, og et sterkt krav om folkeavstemning ble avvist. Slottemo tror skepsisen nå er borte.

Oppsplitting

– Ja, da vedtaket ble fattet, var nok folk innstilt på å se framover. Men allerede nå ser vi oppsplitting i Nord-Trøndelag der Verdal og Levanger orienterer seg sørover, namdalingene nordover, mens Steinkjer og Inderøy er i en midtposisjon, sier professoren.

Fra nyttår skal fylkesadministrasjonen ligge i Steinkjer, mens politikerne holder til i Trondheim. Den maktbalansen kan bli vanskelig å videreføre, tror Slottemo.

– Ja, om noen år tror jeg makta siger sørover mot Trondheim. Det skal godt politisk håndverk til for å opprettholde den ordningen vi har nå. Vi ser det samme i foreninger og organisasjoner som slår seg sammen. Hovedkontorene havner i Trondheim, og i Nord-Trøndelag legges det ned. Dette kan føre til frustrasjon blant folk i Nord-Trøndelag, mener hun.

Anne Marit Mevassvik

Anne Marit Mevassvik på talerstolen under det aller siste fylkestinget i Nord-Trøndelag.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Aller siste fylkesting

Under onsdagens fylkesting i Steinkjer markerte fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik at det var det aller siste fylkestinget i Nord-Trøndelag.

– Vi har samlet Trøndelag nettopp for å stå bedre rustet til å ta tak i utfordringene og for å få større innflytelse. Trønderbanen og Meråkerbanen må moderniseres og vi må finne en tilnærming og en ny innfallsvinkel til denne saken som gjør oss interessant og relevant i hovedstaden, sa Mevassvik fra talerstolen.

Hun er også opptatt av å styrke samarbeidet østover.

– Jeg ønsker et tettere samarbeid mellom Jämtland og Trøndelag. Et mulig neste steg er å etablere en europeisk region, sammen med våre svenske venner, et såkalt europeisk territorielt samarbeid, EGTS. På den måten kan vi få tilgang til virkemidler som er nødvendig for å ta ansvar for egen utvikling, også på samferdselsområdet.

– For på den andre siden av grensen er de svært ivrige etter å komme videre både med elektrifiseringen og en felles europeisk region, mener Mevassvik.

Kulturpris 2017

Saemien Sijte fikk den aller siste kulturprisen fra Nord-Trøndelag fylkeskommune.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Video fra Trøndelag

Blå himmel og fine forhold- vinterferien er i gang i Trøndelag.
På samenes festdag må den fineste stasen på. Ella (6) og lillebror Jovna gjør seg klar for feiring.
Et rådyr forvillet seg inn på flyplassen på Røros og måtte reddes ut av ansatte på lufthavna.