Tror han kan løpe enda raskere

Sondre Nordstad Moen fra Trondheim satte europeisk rekord på maraton i Japan i helga med 2.05.48. Og 26-åringen tror det er mulig å forbedre rekorden.

VM i friidrett i London

Sondre Nordstad Moen tror det er mulig å løpe ned mot 2.03 på maraton. Her fra 5000-meteren under VM i London i sommer.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

2.05.48 er den sterkeste maraton-tiden gjennom tidene av en europeisk løper. Under Fukuoka Marathon vant han med 1.22 minutt foran OL-mesteren fra 2012, Stephen Kiprotich fra Uganda, som kom på andreplass.

Optimale forhold

– Det var nesten optimale forhold med 14–15 grader i lufta, litt vind, og jevn god fart i feltet. Og så hadde jeg en veldig god dag, sier han til NRK på telefon fra Japan.

Sondre Nordstad Moen har alltid likt å løpe, og i dag er han lidenskapelig opptatt av løpingen. I store deler av året oppholder han seg i fjellene i Italia eller i Kenya.

– Det er lettere å unngå skader der enn å løpe i minusgrader og på hålka i Trøndelag, sier han.

Friidretts-Norge hyller bragden

– Dette er en løper vi visste ville få et stort gjennombrudd. Han har vært et talent helt siden han herjet som skiløper som guttunge. Da han kom til SK Vidar i 2009 så vi at han var et stortalent, sier Jack Waitz til NRK.

– Jeg tror det er vanskelig for mange å forstå hvor stort dette faktisk er. Prestasjonen ligger på et svært høyt nivå, og er et veldig godt eksempel på hva det er mulig å oppnå med hardt arbeid over lang, lang tid, sier OL-vinner og friidrettsekspert Vebjørn Rodal.

– At det er en trønder som leverer dette er helt utrolig. Han har løftet norsk og nordisk langdistanseløping opp på et helt nytt nivå, sier NRKs kommentator Jann Post.

Moen holdt en gjennomsnittsfart på 2.58 minutter per kilometer i løpet og løp i snitt i 20,2 kilometer i timen.

– Det er bare å sette mølla på 20,2 kilometer i timen og prøve seg, kommenterer Jann Post.

Sondre Nordstad Moen

POKAL: Sondre Nordstad Moen mottok flere pokaler for seieren.

Foto: Takahiro Nashida

Likevel drukner løpsprestasjonen litt i all oppmerksomheten norske skiløpere får i media.

– Jeg har for lengst gitt opp å konkurrere med skiløpere for å få medieoppmerksomhet. Nedover i Europa og i USA får jeg mer oppmerksomhet enn i Norge, sier han.

– Trodde ikke det var sant

Ola Sakshaug er daglig leder i Sør-Trøndelag friidrettskrets og kjenner norsk og trøndersk friidrett veldig godt. Han har også fulgt Moen siden han var guttunge.

– Jeg trodde ikke det var sant da jeg fikk høre tiden hans i Japan. Jeg fikk tårer i øynene. Dette er bare så stort. Vi i Norge er ikke vant til slike prestasjoner som jeg mener overgår nesten alt annet, mener Sakshaug.

– Sondre er lidenskapelig opptatt av løpingen, og lever et enkelt liv. Han sover på en madrass og bruker ikke mye penger når han trener i Afrika eller i Italia. Han har jo dobbelt så mange døgn i høyden som Petter Northug, for å si det sånn, forteller Ola Sakshaug.

Kanskje 2.03

I Japan sitter Sondre Nordstad Moen og gleder seg til fortsettelsen.

– Jeg vet jeg kan løpe enda raskere. Kanskje kommer jeg ned på 2.04 eller 2.03. Det er mulig. Men da må jeg unngå skader, og man vet jo aldri, sier han.

Det er de siste årene Sondre Nordstad Moen har satset på maraton. I 2010 deltok han for eksempel i EM i Barcelona og fikk en 14. plass på 10.000 meter.

– Jeg har innsett at jeg ikke har nok fart til å hevde meg blant de beste på kortere distanser, og nå er det fullt fokus på maraton, sier han.