Hopp til innhold

Tror folk vil få panikk når de må gå tre uker uten internett

Hadde du klart tre uker uten sosiale medier, e-post og nettaviser? Nå skal rundt 30 personer være med i et eksperiment for å sjekke hvordan de takler å bli revet bort fra avhengigheten.

Nettsider

Det er fort gjort å bruke veldig mye tid på internett når man bare veldig kjapt skal sjekke én liten ting. Greier vi å kommunisere uten nettet i dag?

Foto: Skjermdump, montasje NRK

– De kan vente seg litt panikkartet opplevelser ved å gå glipp av fryktelig mye de første dagene, sier Aksel Tjora som er professor i sosiologi ved NTNU.

Han har rekruttert 30 frivillige som skal leve uten internett i tre uker, men regner med at noen kommer til å sprekke så han kunne godt tenkt seg noen flere forsøkskaniner.

– De kommer nok til å føle et veldig sug etter å være på nettet, men jeg tror det vil være spennende å lære noe om seg selv i dette eksperimentet, sier han.

Tror de greier maks én eller to dager

Internett er blitt enormt viktig for folk, på veldig kort tid. I dag er rundt halvparten av norges befolkning aktive på Facebook og andre sosiale medier.

Aksel Tjora, professor i sosiologi ved NTNU.

Folk kan bli helt desperate når de ikke kan sjekke ting på internett, professor i sosiologi Aksel Tjora vil finne ut hva som skjer når folk må klare seg uten i tre uker.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

– Mange sier de aldri ville greid mer en én eller maks to dager og noen tror det er helt umulig, sier Tjora.

Hans forskerteam er derfor veldig nysgjerrige på hva som skjer når folk presser seg selv til å være uten internett ei stund. De vil følge en amerikansk forskertradisjon hvor man undersøker hva som er vanlig i samfunnet ved å sjekke hva som skjer når de normene blir brutt.

– Så hvis man tenker at man er veldig avhengig av internett, så kan man utforske det ved å frikoble seg helt, sier Tjora.

Hva om man smugkikker?

De som er med i eksperimentet får beskjed om at de må betale det som trengs i nettbanken, informere venner om at de ikke er på nett, og kanskje lage et fraværsvarsel på e-posten.

Er det helt krise, kan de få hjelp av vitenskapelige assistenter ved NTNU.

– De skal bidra til å lage unntaksløsninger, hvis de trenger noe viktig til jobben eller studiene, sier Tjora.

Hva om noen lurer seg til å smugkikke på Facebook eller twitter?

Hvis noen sprekker underveis, er det også interessant for eksperimentet, for vi vil også finne ut hvorfor man da er så stressa for å finne ut noe på nettet, sier han.

– Vi bryr oss ikke så mye om nettbank og jobbrelaterte ting, men er mer opptatt av å finne ut fundamentale endinger om hvordan folk kommuniserer.

SMS funker ikke like bra som før

Nå er forskerne spent på hvilke andre metoder forsøkskaninene vil bruke for å kommunisere med andre.

– Enkelte kommer kanskje til å ta i bruk igjen sms, som var mye mer brukt for noen år siden enn i dag, men der er man avhengig av at folk er flinke til å svare, og det tror vi kanskje ikke vil skje.

– Men vi forventer at de vil få noen positive opplevelser av at de ikke er distrahert av sosiale medier. Kanskje de vil lese ei bok, skrive et innlegg i avisa, ta en telefon eller besøke noen, sier han.

Tjora presiserer for øvrig at de som er med på eksperimentet kan trekke seg når som helst, slik det også er i alle andre vitenskapelige eksperimenter.