Tror flere hundre bruker ecstasy

I løpet av fire helger i desember ble 23 personer arrestert for bruk av narkotika i Trondheim. Nå gjør politiet rekordstore beslag av stoffet ecstasy.

Sigrid Finne

Sigrid Finne er leder for politispanerne i Trondheim.

Foto: Kjartan Ovesen/NRK
Espen Sandmo
Journalist
Morten Karlsen
Journalist

Ecstasy har flere navn som partydop og MDMA, og i desember aksjonerte politiet i Trondheim i og rundt flere restauranter i byen. Hver kveld ble flere personer sjekket med mistanke om besittelse av narkotika. Flere ble også tatt med store mengder kontanter på seg.

– Profitten styrer

– All bruk av narkotika er forbundet med risiko. Du vet ikke hva du får i deg. Her er det profitten som styrer, sier Sigrid Finne som er fagsjef for spanerne ved politiet i Trondheim.

Førjulsaksjonen i restaurantmiljøet i Trondheim avdekket et voksende narkotikamiljø i trønderhovedstaden. Nå advarer politiet mot det som skjer.

– Konsekvensene av bruk av ecstasy er overoppheting, og det kan gi overdoser. Det har vi sett før, sier Finne til NRK.

Politiet og utelivsbransjen ser rekordstor omsetning av partydopet ecstasy.

Her pågripes en kvinne med narkotika under politiet førjulsaksjon i Trondheim.

810 beslag

Norsk politi gjorde i fjor 810 beslag av ecstasy, og det er ny rekord. Til sammen ble det beslaglagt 114.000 tabletter og 26 kilo pulver, ifølge tall fra Kripos. Fjorårets beslag er tre ganger så stort som i 2002, som var det forrige toppåret for beslag av MDMA – metylendioksymetamfetamin – som er virkestoffet i ecstasy.

– Det er ikke så populært det vi gjør. Vi ødelegger jo framtida for mange. Denne gangen gikk vi ned på gateplan for å få en oversikt over problemet. Vi jobber jo jevnt og trutt med å skaffe oss opplysninger fra publikum, og vi må være til stede der det skjer, sier Sigrid Finne.

Men politiet er også opptatt av å stoppe innførselen av narkotika.

– Vi er opptatt av det som skjer på gateplanet, men også av innførselsleddet. Vi har mye å hente på å være i forkant, og det er først og fremst selgerne vi er ute etter, opplyser Finne.

Toppen av et isfjell

Sjefen for politispanerne i Trondheim tror de 23 arresterte i førjulsaksjonen bare er toppen av et isfjell når det gjelder bruk av ecstasy i Trondheim.

– Det er veldig vanskelig å anta, men vi snakker nok om flere hundre, ja nærmere tusen brukere. Det har ekspandert det siste året, sier Sigrid Finne.

Nå håper politiet på å få til et enda bedre samarbeid med utelivsbransjen i Trondheim.

– Vi ønsker å satse videre på dette, og vi vil ha et samarbeid med utelivet. Målet må være å ha et narkotikafritt uteliv i Trondheim, mener Sigrid Finne.

Video fra Trøndelag

Nå åpner over fire mil med nye skuterløyper i Tydal. Kommunen er den første som åpner løyper for rekreasjonskjøring i Sør-Trøndelag.
Arnt Helge Volden gjorde et oppsiktsvekkende funn da han gikk seg på et hvalbein i Agdenes. som trolig er mellom 8000-12000 år gammel i Agdenes
Trøndere har alltid satt pris på en god kopp kaffe, men for 20 år siden ble vi introdusert for en ny smaksopplevelse - siden da har det dromedar kaffebar blitt en stor og sentral del av Trondhjems kaffekultur .