Hopp til innhold

Tror det finnes mer rasisme

Rapporten om rasisme i politiet viser bare toppen av isfjellet. Det mener både advokat Abid Raja og antirasisme-nettverket Respekt.

Abid Raja
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Flere kommer med kritikk av rapporten om rasisme i politiet i Sør-Trøndelag.

Nettverk mot offentlig diskriminering og rasisme i Trondheim mener det er mer utbredt med rasistiske holdninger enn hva rapporten avdekker.

Det samme mener Abid Raja som er advokat for familien til avdøde Eugen Obiora.

- Tallet er høyere

- Jeg er ikke i tvil om at det finnes fordommer i politiet. Det viser også denne undersøkelsen hvor 15 prosent bekrefter at de har negative holdninger til innvandrere.  Men jeg tror tallet er høyere, særlig i Sør-Trøndelag politidistrikt, sier Raja til NRK Trøndelag.

NTNUs rapport Tillitt på Prøve viser at én av ti mener bruk av ord som svarting og pakkis er akseptabelt og at nesten en av seks sier at det er rasistiske holdninger blant de politansatte. Abid Raja tror problemet er enda mer omfattende.

- Undersøkelsen ble gjort mens Obiora-debatten raste som verst. Flerer tjenestemenn ved politikammeret er mistenkt, og da er det lett å tenke at noen holder tilbake sin egentlige mening og ikke vært ærlig nok.

Nå mener han politiet aktivt bør bekjempe rasistiske holdninger innad.

Annet resultat på annet tidspunkt

Også antirasisme-nettverket Respekt i Trondheim er kritisk til rapporten.

- Jeg tror vi vil ville fått et helt annet resultat dersom undersøkelsen hadde blitt gjort på et annet tidspunkt enn i vår. Obiora-dødsfallet preget media hver dag, og er det noe mange politifolk ville ha vært forsiktige med, er det å svare bekreftene på om de har negative holdninger til innvandrere, mener Eivind Johansen i Nettverk mot offentlig diskriminering og rasisme i Trondheim, Respekt!.

Johansen mener kun én ting nå kan øke politiets tillit i innvandrermiljøene.

- Hvis politiet vil oppnå repspekt, må de snarest suspendere de involverte tjenestemennene i Obiora-saken.