Tropenatt flere steder i Trøndelag

Ikke siden 1973 har vi hatt en så varm natt i juli, og varmest er det i Midt-Norge og Nordland. I øst og sør må folk forberede seg på mye nedbør på kort tid mandag.

Sola kommer opp over Hell.

Sola kommer opp over Hell, etter sommerens så langt varmeste natt i Midt-Norge

Foto: Dariusz Bruhnke

Sunndalsøra på Nordmøre hadde med sine 23,6 grader den høyeste minimumstemperaturen natt til søndag. Mens tre steder i landet hadde tropenatt natt til lørdag, var tallet hele ni natt til søndag, ifølge nettstedet Vær og Vind.

– Til å være såpass tidlig i juli er det helt eksepsjonelt at det er så varmt om natten som det for eksempel var i natt på Sunndalsøra. For å finne en enda varmere tropenatt i løpet av juli måned må vi tilbake til 1973. Natten akkurat på Sunndalsøra er den sjette varmeste tropenatten i juli måned som har forekommet, forteller værstatistiker Bernt Lie.

Knallvarmt i Trøndelag

Til sammen ni målestasjoner kunne notere tropenatt – altså at temperaturen ikke falt under 20 grader – natt til søndag. Foruten Sunndalsøra III var det følgende stasjoner:

* 23,0 grader, Sandnessjøen lufthavn, og Tingvoll på Nordmøre

* 22,1 grader, Marstein Jernbanestasjon ved Åndalsnes

* 21,8 grader, Orkdal-Thamshavn

* 21,7 grader, Åfjord III på Fosen

* 20,4 grader, Rissa III i Sør-Trøndelag

* 20,3 grader, Trondheim-Voll

* 20,1 grader, Tafjord.

Den kaldeste natten hadde Pasvik med 4,7 grader, ifølge Meteorologisk institutt. Men allerede ved 10-tiden søndag var temperaturen der passert 20 grader.

Ifølge yr.no var Røros lufthavn varmest av fjellstasjonene både på dagtid lørdag(kl 08-20) - 22,2 grader og på nattestid lørdag-søndag (kl 20-08) - 21,4 grader.

Mye vann på kort tid

Oppland og Hedmark har hatt stor skogbrannfare de siste dagene, noe som viste seg spesielt med den store brannen i Sel.

Fortsatt er det tørt i naturen, men mandag får områdene store mengder regn på kort tid. Meteorologisk institutt sendte ut OBS-varsel om at Øst- og Sørlandet kommer til å få nedbørsmengder på 20-40 millimeter på relativt kort tid.

Dette gjelder alle fylkene på Østlandet. I Agder-fylkene ventes lokalt 20-30 millimeter nedbør på kort tid mandag.

Til sammenligning kom det 54 millimeter regn i løpet av noe ettermiddagstimer 26. juni i Oslo, noe tilsvarte en måneds regn på tre timer. Dette skapte store problemer blant annet på veier og i avløp. (©NTB)

Siste fra Trøndelag

Elisabeth Strand Mølster

TV-nyheter med Elisabeth Strand Mølster

TV-nyheter med Elisabeth Strand Mølster