NRK Meny
Normal

– Hver enkelt butikk må ha livets rett

Trondos-sjef Torbjørn Skei vil gjerne ha Icas 14 butikker i Stor-Trondheim når Coop nå kjøper kjeden. Men han vil verken frede alle butikkene eller avtaler med lokale leverandører.

Torbjørn Skei, adm. dir. i Trondos

– I utgangspunktet tar vi over butkker for å drive dem videre, det er det ingen tvil om. Ica har mange attraktive butikker. Men som med alt ellers må hver enkelt butikk må ha livets rett, sier administrerende direktør Torbjørn Skei i Trondos, samvirkelaget for Stor-Trondheim.

Foto: Tone Iversen / NRK

Coop Norge meldte mandag at de har inngått avtale om å kjøpe aksjene i ICA Norge for 2,5 milliarder kroner.

– Hvis en hadde risikert at en annen konkurrent med utgangspunkt i Trondheim hadde kjøpt Ica, hadde du fått et duopol i det norske dagligvaremarkedet, sier administrerende direktør Torbjørn Skei i Trondos til NRK.

ICA

PÅ VEI UT: Ica forsvinner fra Norge og erstattes av Coop-butikker hvis Konkurransetilsynet godkjenner oppkjøpet.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

Samvirkelaget han leder har 40 butikker i og rundt Stor-Trondheim. Trondos eier i underkant av ti prosent av Coop Norge.

Kan bli pålagt salg

Skei tegner et bilde av hva som kunne ha skjedd hvis Rema 1000 hadde kjøpt Ica.

– Du hadde fått to aktører som begge hadde fått en markedsandel på bortimot 40 prosent, og et Coop som hadde vært helt ned mot 20-tallet. Det ville ha gitt en helt annen sammensetning i det norske markedet enn det du får nå, mener han.

Konkurransetilsynet har nå 130 dager på seg til å vurdere Coops kjøp av Ica. Sier tilsynet ja får Coop en en markedsandel på 30-34 prosent, alt avhengig av om de pålegger Coop å selge butikker i visse områder grunnet for sterk markedsmakt.

Dermed kan Coop ta tilbake posisjonen fra Rema 1000 som Norges nest største dagligvarekjede, etter Norgesgruppen.

(Saken fortsetter under bildet)

Coop og Ica

AVTALE: Coop-sjef Svein Fanebust og Icas konsernsjef Per Strömberg presenterte i dag den planlagte fusjonen mellom Coop og Ica. Coop kjøper Icas butikker, og mener det sikrer bedre vilkår for forbrukerne, særlig i distriktene.

Foto: NRK

– Må ha livets rett

Ica har 553 butikker i Norge, fordelt på kjedene Ica Supermarked, Rimi og Matkroken. Om alle Icas 14 butikker i Trondos' område kommer til å bestå etter oppkjøpet, avhenger ifølge Skei av vurderingene til både Konkurransetilsynet og Trondos selv.

– I utgangspunktet tar vi over butkker for å drive dem videre, det er det ingen tvil om. Ica har mange attraktive butikker. Men som med alt ellers må hver enkelt butikk må ha livets rett, forteller Skei.

For Trondos' del ikke er særlige utfordringer med at butikker overlapper hverandre geografisk, mener han.

– Flere av Icas butikker passer godt inn i Trondos' butikkstruktur, sier Skei.

Skal vurdere leverandører

Hvis Konkurransetilsynet vender toppelen opp til kjøpet, starter jobben med samordning av administrative funksjoner, logistikk og innkjøp, forteller Skei.

– Det er jo noe av hele synergien en skal ha når en skal drive mer effektivt som én aktør, enn som to aktører. Da vil en gå inn på de enkelte leverandørene og gå nærmere inn på sortimentetet, forklarer han.

Ica og Coop har i en del tilfeller ulike matleverandørerer. Det behøver likevel ikke å bety krise for leverandører som i dag leverer til Ica, forsikrer Trondos-sjefen om.

– Her vil det være en fantastisk mulighet for både Coops og Icas leverandører til å vokse og bli enda større, sier Skei.

Video fra Trøndelag

Blå himmel og fine forhold- vinterferien er i gang i Trøndelag.
På samenes festdag må den fineste stasen på. Ella (6) og lillebror Jovna gjør seg klar for feiring.
Et rådyr forvillet seg inn på flyplassen på Røros og måtte reddes ut av ansatte på lufthavna.