Trondhjems Skibsverft og Linjeakevitt

Trondhjems Skibsverft ble opprettet tidlig på 1700-tallet, og overtatt av Henrik Meincke og Catharina Meincke Lysholm i 1779. De dannet et rederi, og rekvirerte straks et nytt skip. De skulle drive handel ute i verden med sine produkter, blant annet potetsprit.

«Trondhjems Prøve»
Foto: Sverresborg Trøndelag Folkemuseum

Briggen fikk navnet «Trondhjems Prøve», og i 1806 ble det bestemt at den skulle til Batavia (Indonesia). I lasten var det flere fat potetsprit, klippfisk, tørrfisk og andre varer. I Batavia (Indonesia) ble det byttet varer, men spriten ble med tilbake til Trondheim. Da tønnene ble åpnet, viste det seg at spriten hadde gjennomgått en forvandling. Linjeakevitten var født.

Hør historien om Trondhjems Skibsverft og Linjeakevitt, grunnlaget for den moderne linjeakevitten.

Video fra Trøndelag

Arnt Helge Volden gjorde et oppsiktsvekkende funn da han gikk seg på et hvalbein i Agdenes. som trolig er mellom 8000-12000 år gammel i Agdenes
Trøndere har alltid satt pris på en god kopp kaffe, men for 20 år siden ble vi introdusert for en ny smaksopplevelse - siden da har det dromedar kaffebar blitt en stor og sentral del av Trondhjems kaffekultur .
En kulokk av Grieg stod på programmet da musikere fra Luftforsvarets musikkorps opptrådte for et helt nytt publikum på Skatval i dag.