Elevene ønsket handling – nå får de Norges første studietilbud innen bærekraft

Skansen Videregående Steinerskole i Trondheim blir den første i landet der elevene kan søke på studiespesialisering med fokus på bærekraft.

Kjemiundervisning ved Skansen Videregående Steinerskole i Trondheim. SKolen etablerer studietilbud med fokus på bærekraft fra høsten.

FØRST UT: Den nye linja ved Skansen Videregående Steinerskole i Trondheim har allerede vekket stor interesse hos elevene.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

– Vi vil lære mer om hvordan vi kan ta vare på naturen i hverdagen. Det er helt klart viktig, sier Asle Eric Stromberg.

Han går i tiendeklasse ved Steinerskolen i Trondheim, og har bestemt seg for å søke bærekraftslinja til høsten. Det samme har klassevenninne Tyra Reinkind.

– Det er stor interesse for klima blant elevene i tiende. Det er masse klimastreiker og mange skriver oppgaver på skolen om klima, forteller de to.

Asle Eric Stromberg og Tyra Reinkind

KLIMA ER IN: Asle Eric Stromberg og Tyra Reinkind går begge i tiendeklasse ved Steinerskolen i Trondheim. De synes det nye tilbudet med fokus på bærekraft er spennende. 

Foto: Jøte Toftaker / NRK

– Noe ungdommen krever

Den nye bærekraftslinja ved Skansen Videregående Steinerskole blir den første av sitt slag i Norge, og har allerede vekket stor interesse.

– Vi opplever at dette er noe ungdommen krever og framtida trenger, sier lektor Helge Rønsåsbjørg.

Han tror andre skoler i landet vil følge etter.

– Tilbudet burde vært her før, men læreplanene har hindret det. Jeg er ganske sikker på at flere skoler vil tilby det samme.

Helge Rønsåsbjørg, lektor ved Skansen Videregående Steinerskole i Trondheim

KLIMA ENGASJERER: Helge Rønsåsbjørg, lektor ved Skansen Videregående Steinerskole, sier de ønsker å gi handlekraft til ungdommenes klima-engasjement.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

– Utrolig viktig

En av dem som applauderer det nye studietilbudet, er sentralstyremedlem i Natur og Ungdom og tidligere elev ved skolen, Hedwig Thiery Aresvik.

– Det er utrolig viktig og utrolig bra at bærekraft ikke lenger blir en hobby, men at det faktisk innføres i skolesystemet. Dette er noe vi må vite mye om, og jeg håper flere innfører bærekraft i skoleplanen, sier Aresvik.

Hedwig Thiery Aresvik

FORNØYD: Hedwig Thiery Aresvik i Natur og Ungdom er storfornøyd med det nye studietilbudet i Trondheim.

Opp på fjellet og ut på havet

Undervisninga på den nye linja vil foregå på tvers av flere fag, og skal ha overordnede temaer som havet, energi og utvikling.

I kjemifaget kan elevene for eksempel lære om hvordan man utvikler råstoff, og hvordan kjemi kan bidra til å utvikle bærekraftige løsninger. Men, undervisningen skal ikke bare skje i klasserommet.

– Vi skal ikke bare lære om ting, men vi skal ut og oppleve, forteller Rønsåsbjørg, som er klar for å ta med elevene opp på fjellet og ut på havet.

– Vi skal også ta de med på snøhuletur og på interrail i Europa, sier han.