Hopp til innhold

Trondheimslærer får mattepris

Mattelærer ved Byåsen skole, Ingunn Valbekmo, er vinner av Holmboeprisen 2016. Norsk matematikkråd mener hun har gjort matematikk morsommere og mer spennende.

Ingunn Valbekmo

Prisen på 100.000 kroner deles mellom prisvinneren og skolen og deles ut 23. mai.

Foto: Morten Karlsen / NRK

– Vi har lagt vekt på Ingunns evne til å få elevene til å reflektere og undre over problemstillinger i stedet for å pugge formler og fremgangsmåter, forteller Brynjulf Owren som er leder i Norsk matematikkråd.

Dette er andre gang en trondheimslærer vinner denne prisen. Gina Onsrud ved Nardo skole vant prisen i 2012. Prisens formål er å fremme og belønne god undervisning i matematikk. For vinneren var prisen en stor overraskelse.

– Det er overveldende, sier Valbekmo som underviser ved 6. trinn ved Byåsen skole.

Inspirerer både elever og kolleger

Selv om prisen kom overraskende på vinneren, er ikke elevene hennes i tvil om at hun fortjener prisen.

– Hun hjelper oss alltid. Hun er ikke en vanlig mattelærer. Hun har glede av matte og får oss til å like matte, sier elev Maiken Dekkerhus Nygård.

Vinner av Holmboerprisen

Selv om prisen ikke blir delt ut før 23. mai ble Valbekmo hedret på Byåsen skole tirsdag.

Foto: Morten Karlsen / NRK

Rektor ved skolen mener Valbekmo også er med på å inspirere de andre lærerne på skolen.

– Hun bruker en metode som er spennende for elevene. I tillegg har Ingunn vært med å inspirert resten av kollegiet. Hun har delt de erfaringene som har vært gode, noe som gjør at vi som skole løfter oss til en bedre matematikkundervisning, forteller rektor Wenche Kjellsby Nesset.

Får ros for å bruke nye metoder

Brynjulf Owren

Leder for Norsk matematikkråd, Brynjulf Owren mener Valbekmo har gjort matematikk morsommere og mer spennende.

Foto: Morten Karlsen / NRK

– Ingunn har tatt i bruk metoder i sin undervisning som er moderne og basert på det aller siste innen forskning i matematikkdidaktikk, forteller Owren.

Valbekmo forteller at en slik pris gir henne inspirasjon til å fortsette arbeidet.

– Den daglige inspirasjonen får jeg fra elevene mine. Når man får en sånn støtte fra matematikkmiljøet og fra ordføreren i tillegg, så er det klart at det inspirerer til å jobbe videre, forteller Valbekmo.

Prisen på 100.000 kroner deles mellom vinneren og skolen og deles ut 23. mai ved Oslo katedralskole. Det er kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen som skal overrekke prisen.

Også kunnskapsministeren setter stor pris på Valbekmos arbeid.

– Ingunn Valbekmo viser i praksis hvordan en lærer kan gjøre en forskjell, både for elevene og for det faglige fellesskapet på skolen. Ved å satse på grunnleggende forståelse av matematikk og at elevene skal utvikle egne strategier for å finne løsninger, har hun bidratt til å løfte undervisningen. Jeg gratulerer med en velfortjent hederspris, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.