NRK Meny
Normal

Christopher tok sølv i kokkekunst-EM

Den norske kokken Christopher W. Davidsen kom på andreplass i Bocuse d'Or Europe, og går dermed videre til verdensfinalen i Lyon i 2017. Vinneren ble vertsnasjonen Ungarn, med Sverige på tredjeplass.

Norge stakk av med andre plass i kokkekonkurransen Bocuse d'Or

Klokka 18:30 var det klart at Davidsen hadde fått sølv i Budapest. Med sølvmedaljen følger en premie på 9.000 euro, drøyt 80.000 kroner.

Christopher Davidsen er til daglig konsernkjøkkensjef for Søstrene Karlsen, Caya og Almas i Trondheim. Han er en av 20 deltakere i årets uoffisielle europamesterskap i Budapest i Ungarn. I to dager har han tilberedt sine retter for å imponere dommerne.

Davidsen kvalifiserte seg til årets uoffisielle EM da han i fjor høst ble Årets kokk i Oslo. Bocuse d´Or regnes som en av verdens mest presisjefylte konkurranser i kokkekunst.

Hyller våren

Alle de 20 deltagerne skal bruke de samme hovedråvarene. I årets konkurranse er det størfisk og kronhjort som er plukket ut av vertslandet Ungarn. I tillegg har Davidsen og de andre på det norske laget tatt med seg en rekke ingredienser for å skape en norskinspirert meny.

Menyen han har laget er:

Lettrøkt og grillet sal av hjort med morkler og eplesyltetøy. Ferske, kremede erter med sennep og pepperrot, hvit asparges med ramsløk, sprø potet-terte med selleri og bygg, stekt nykål med smør og morellsaus med marg.

Kokk Christopher W. Davidsen skriver i sin meny at han ønsker å hylle vårens komme med sine retter, særlig inspirert av norske skoger, ifølge nettstedet Horecanytt.

Christopher Davidsen

Christopher Davidsen (til høyre) i aksjon under EM i kokkekunst i Budapest.

Foto: LASZLO BALOGH / Reuters

Stemning

Målet i konkurransen er blant annet å finne balansen mellom å beholde den opprinnelige smaken i råvarene og samtidig få ut fullt potensial i rettene med smakssammensetninger, krydder og tilbehør.

Med seg på laget i Budapest har Davidsen commis Håvard Werkland og trener Gunnar Hvarnes. Hvarnes lover at laget har forberedt seg på å beholde maksimal kontroll, selv med uforutsette hendelser og mye bråk rundt seg. De har trent mye på det:

– Selvsagt med full tribune på lydanlegget på kjøkkenet. For det er langt fra fredelig på en slik arena.

De 20 deltakerne i årets mesterskap tilbereder sine retter over to dager, og Norges lag er med i første pulje tirsdag. Hvem som vinner hele konkurransen, blir først klart onsdag kveld.

Norge har allerede regjerende verdensmester i kokkekunst. Ørjan Johannesen. Han tok i fjor VM-gull i Lyon.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Det er julebordstid, og uhell kan skje, skal vi tro tannlegene...
Fra 1. januar får du nyheter klokka 18:55, 20:55 og 22:55.