Trondheimsbedrift får 18 millioner i EU-støtte

Seram Coatings har vunnet priser og høstet internasjonal heder og ære. Nå kan de i tillegg skilte med eksklusive EU-millioner.

Nuria Espallargas og Fahmi Mubarok fra Seram Coatings

FIKK LYS IDÉ: Nuria Espallargas og Fahmi Mubarok i Seram Coatings fant metoden for å sprøyte et av verdens hardeste stoffer, silisiumkarbid, på overflater til eksempelvis bildeler, fly, og maskiner.

Foto: Magnar Brandseth / NRK

Trondheimsbedriften som har solid fotfeste i forskningsmiljøet på NTNU kan nå juble.

De gjør det mange har drømt om lenge. De fant metoden for å sprøyte et av verdens hardeste stoffer, silisiumkarbid, på overflater til eksempelvis bildeler, fly, og maskiner. Det gir et slitasjebelegg som holder hva det lover.

Det er oppsiktsvekkende og klart salgbart.

EU-millioner

Nå er det klart at EU vil støtte opp med to millioner Euro, eller rundt 18 millioner kroner. De er en støtte som er forbeholdt de få.

– Dette er noe bare 8 norske bedrifter har oppnådd totalt sett over flere år, og vi ble nå rangert som nummer 5 av 1189 søkere i denne runde, sier Østereng.

Tungt inne i prosjektet er allerede NTNU Technology Transfer, som har finansiert selskapet frem til nå.

Seram Coatings feirer millionstøtte fra EU med kake

FEIRING: Seram Coatings feiret millionstøtte fra EU med kake onsdag.

Foto: Magnar Brandseth / NRK

Internasjonal interesse

Selskapet ble startet i 2014 og siden den gang har det gått fort. Prisene har strømmet på og i november 2015 fikk de «Science Business Academic Enterprise award». En pris i knallhard konkurranse om å bli kåret til beste bedrift som kommer fra et forskningsmiljø på et europeisk universitet.

Det er en anerkjennelse som henger høyt.

Firmaets daglige leder Gisle Østereng sa den gang at det å vinne prisen gjør det lettere for firmaet å komme i kontakt med potensielle kunder som GE, ESA, Boeing med flere.

– Dette er en form for anerkjennelse som man på kontinentet nikker anerkjennende til, sier Østereng.

Og ikke bare i EU. Noen måneder etter, i februar var det klart at sju av Norges næringslivstopper sprøyter inn 20 millioner til denne oppstartsbedriften.

Nuria Espallargas, Lisbeth Vassaas, Gisle Østereng og Fahmi Mubarok

Nuria Espallargas (f.v.), Gisle Østereng og Fahmi Mubarok sammen med Lisbeth Vassaas fra Innovasjon Norge (nr. to fra venstre) på NTNU i dag.

Foto: Magnar Brandseth / NRK