Trondheims største ABBA-fan har ryddet kontoret

Høyres gruppeleder i bystyre og formannskap gjennom mange år, Yngve Brox, hadde sin siste dag som heltidspolitiker onsdag. Han ble aldri ordfører, men kommer likevel til å bli husket av kollegaene i Rådhuset. Både for arbeidet og musikksmaken.

Yngve Brox

Yngve Brox har pakket flyttet ut fra kontoret i Rådhuset. Nå venter ny jobb.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

– Jeg har tenkt at nå skal jeg begynne å møte opp på møter i Trondheim Høyre og sitte bakerst i salen, og mumle surt at nå må dere komme dere mer ut i media og sånt. Det skal bli deilig å ha den rollen, smiler Høyres tidligere gruppeleder, Yngve Brox.

Han står utenfor et tomt kontor på Rådhuset med ei tung eske i armene. Onsdag var hans siste dag på kontoret.

Han har vært politisk aktiv siden ungdomstida i Malvik via elitekurs i unge Høyre, han har hatt år blant partitopper i Oslo, og gått fra fylkespolitikken til å bli kommunalråd i Trondheim.

– Selv om jeg har vært i opposisjon, så føler jeg at jeg har vært med å bestemt retninger på saker. Man er jo politiker for å være med på å påvirke, sier Brox.

– En real motstander

Ottar Michelsen

Kommunalråd fra SV, Ottar Michelsen, mener at Brox vil bli savnet.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

På tross av deres forskjelligheter, mener kollega og SV-kommunalråd, Ottar Michelsen, at han kommer til å bli savnet.

– For oss i SV har han vært en real motstander og vi er ofte uenige, men jeg oppfatter ham som en raus og kunnskapsrik person som det er greit å være uenig med. Og så er det klart at enkelte ganger så er vi veldig enig med ham også, sier Michelsen.

– Han er ganske ideologisk, og på den måten ryddig og forutsigbar å debattere med, sier kommunalråd i KrF, Geirmund Lykke.

Ble aldri ordfører

Brox fikk aldri drømmejobben som Høyre-ordfører i Trondheim, verken i 2011 eller 2015. Noe han innrømmer at han ble veldig skuffa over.

– Det var surt, men sånn er verden. Politikken er sånn at man vinner noen slag og at man taper andre, sier Brox.

ABBA-fan

Noe Brox derimot vil bli husket for er hans store lidenskap for den svenske 70-tallsgruppa, ABBA. Han har nemlig vært blodfan av firkløveren hele livet, og spiller gjerne ABBA høyt på kontoret på ettermiddagene.

Dette er noe han kanskje ikke vil bli savnet for blant kollegaene.

Geir Waage

Kommunalråd fra Ap, Geir Waage, kommer ikke til å savne Brox for musikksmaken hans.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

– Er det noe som i hvert fall skiller meg og Yngve Brox, så er det musikksmaken. Det har hendt at jeg både har lukket min egen dør og Yngves dør, smiler kommunalråd fra Ap, Geir Waage.

Brox forteller at lidenskapen startet da broren hans fikk en ABBA-kassett da Yngve var fem år gammel.

– Etter to sekunder på høyttalerne hjemme hos oss, okkuperte jeg kassetten. Jeg syntes det var så stilig, og det har satt seg og sånn har det blitt, sier han.

Abba

Yngve Brox har vært ABBA-fan siden han var fem år gammel.

Foto: Lindeborg / SCANPIX

Ny jobb

Nå er Brox klar for nye utfordringer som bedriftskonsulent i firmaet, Avantas. En jobb han er svært fornøyd med å ha fått.

– Jeg håper at jeg kan bruke erfaringene fra politikken i min nye jobb, men jeg er veldig spent på å starte etter så mange år i politikken, forteller Brox.

Høyres tidligere gruppeleder, Yngve Brox, hadde sin siste dag på kontoret onsdag.