Hopp til innhold

Trondheim vil innføre digital meldebok for alle skoleelever

– Det mest omfattende prosjektet av sitt slag i Norge, sier leder for prosjektet.

Meldingsbokapp

Appen og webløsningen «meldeboka» betyr slutten for ranselposten i Trondheim. Alle foreldre og lærere må lære å bruke appen. I løpet av våren skal alle grunnskoler i Trondheim bruke den.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

I løpet av våren skal Trondheim kommune lansere app og webløsning for å gjøre skolehverdagen enklere for lærere, elever og foreldre.

– Dette er slutten på ranselposten, sier Olaf Løberg, konstituert rådmann i Trondheim.

Bedre for skilte foreldre

Ranselpost er lappene med informasjon fra skolen som gjerne glemmes eller gjemmes langt ned i skolesekken. Appen som snart lanseres er en digital meldebok, og heter «meldeboka».

Under framleggingen av rådmannens budsjettforslag onsdag, ble det kjent at appen skal brukes i alle barne- og ungdomsskoler i Trondheim. Kommunen vurderer også at barnehager skal bruke den etter hvert.

Hanne Schanche Önen

Hanne Schanche Önen mener dette er det mest omfattende forsøket på digital meldebok her i landet.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

Flere lignende løsninger har vært forsøkt ved enkelte skoler i Norge tidligere, men ingenting har vært så omfattende som dette, sier programleder for Digitalt førstevalg i Trondheim kommune, Hanne Schanche Önen.

1,65 mill. på tre år

Det er selskapet Net power som har utviklet appen for Trondheim kommune. På tre år skal kommunen betale om lag 1,65 millioner kroner for løsningen. Appen er gratis for brukerne.

Digital meldebok

Den tradisjonelle meldeboka har skapt hodebry for mang en lærer. – Et dilemma er når en elev ikke kommer på skolen, og vi ikke vet om foreldre har glemt å gi beskjed til oss, eller om barnet har gått et annet sted enn til skolen, sier SFO-leder ved Charlottenlund skole, Johannes Köpple.

Alt fra endringer i undervisningsopplegget til utstyrsliste for klasseturen legges inn av lærere i den digitale meldeboka. Foreldre gir på lik linje beskjeder via appen, som for eksempel fraværsmeldinger.

Meldeboka

Alt av beskjeder skal legges inn digitalt i appen «meldeboka», som lanseres i alle barne- og ungdomsskoler i Trondheim i løpet av våren.

– Personlige meldinger til hver enkelt forelder kan også legges inn. Appen vil gjøre hverdagen enklere og ryddigere for alle. Det er blant annet svært positivt at mor og far som bor hver for seg får den samme informasjonen samtidig, sier Olaf Løberg.

– Vil endre arbeidshverdagen

Charlottenlund barneskole er blant skolene som skal ta i bruk den digitale meldeboka først.

– Denne appen vil endre arbeidshverdagen vår. Vi har ventet lenge på dette, sier SFO-leder ved Charlottenlund skole, Johannes Köpple.

Han og kollegene har begynt å teste appen med fantasielever. I november tar de den i bruk for alvor.

Johannes Køpple

SFO-leder ved Charlottenlund skole, Johannes Köpple, gleder seg til å ta i bruk «meldeboka» allerede i november.

Foto: Privat

– Det er gledelig at vi snart slipper usikkerheten vi har med post it-lapper og den muntlige informasjonen i mange ledd, sier Köpple.

Foreldre får påvirke

SFO-lederen mener det er særlig viktig at SFO får en slik løsning.

– Foreldrene kjøper omsorg fra SFO, og det er viktig for oss at de er med å påvirke ettermiddagene til barna sine. Appen gjør det mulig for foreldrene å bestemme om barna skal være med på snekkerkurs eller på tur i skogen. I tillegg får foreldrene selv velge om de ønsker beskjed når barna er utskrevet fra SFO for dagen. Da vil de motta melding idet lille Tom går ut døra hos oss, forklarer Köpple.

Det er stort fokus på personbeskyttelse med «meldeboka».

I tillegg til Charlottenlund skal Lade skole og Åsheim ungdomsskole være forsøkskaniner i prosjektet.