Hopp til innhold

Trenger frivillige flyktningguider

Trondheim kommune har forpliktet seg til å ta i mot 1100 flyktninger på to år, men har i dag kun 80 flyktningguider.

Ankommer München

– Vi skal ta godt i mot flyktningene, og da kreves det at inbyggerne i Trondheim stiller opp, sier kommunaldirektør for helse, Helge Garåsen.

Foto: MICHAELA REHLE / Reuters

Ordningen med flyktningguide har som mål å bygge sosiale nettverk for den enkelte flyktning. Alle over 16 år kan bli guide, etter først å ha gjennomgått Røde Kors-skolen.

– Vi må minst doble, kanskje tredoble, antallet hvis vi skal kunne tilby alle familier som kommer hit en egen, lokal frivillig som kan være med og vise vei i nærmiljøet, sier ordfører Rita Ottervik.

Trondheim kommune har forpliktet seg i løpet av i år og neste år til å ta i mot 1100 flyktninger i forbindelse med flyktningekatastrofen i Middelhavet. I dag er det altså 80 frivillige flyktningguider i byen.

LES: Trondheimspar selger bil og ferie for å hjelpe flyktninger

– Noen vil bidra med penger, andre med tid

Ordfører Rita Ottervik på åpninga av Sentrum brannstasjon

Trondheimsordfører Rita Ottervik sier flyktningene skal få god hjelp når de kommer til Trondheim.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Kommunaldirektør for helse, Helge Garåsen, sier det er flere grunner til at flyktningguider er viktige.

– Det handler om at flyktningene kommer til en ny kultur og skal finne frem i et nytt system - uten å beherske språket, sier han.

Det er Røde Kors som organiserer flyktningguidene i samarbeid med kommunen. Ottervik tror det skal gå greit å få flere frivillige til å stille opp.

– Det er så mange i Trondheim som ønsker å bidra. Noen bidrar med penger, noen med innsamlinger og noen er villige til å bidra med tid. Jeg er ganske sikker på at vi skal klare dette i fellesskap, sier hun, og legger til at Røde Kors gjør en kjempejobb med å få dette til.

To timers innsats i uka

Lucia Yohannes Haile og Maiken Pollestad Sele

Trondhjemmere kan bidra både som flyktningguide og gjennom Norskhjelpen.

Foto: Dang Trinh / NRK

Ifølge Røde Kors Trondheim har du som guide kontakt med en flyktning som har samme interesser, yrke, alder eller familiesituasjon som deg selv.

– Guide og flyktning treffes omtrent en gang i uken for å gå på kino, besøke hverandre, praktisere norsk, dra på fisketurer, spille sjakk eller noe annet de blir enige om.

Flyktningguiden bruker et par timer i uka på en frivillig innsats, og får også tilbud om å være med på Røde Kors' fellesaktiviteter.

Du kan også melde deg på aktiviteten Norskhjelpen. I Trondheim møtes frivillige og nye innvandrere til norskhjelp på Røde Kors-huset hver tirsdag og torsdag.

LES: Slik kan du hjelpe flyktningene