Trondheim og Klæbu slår seg sammen

Kirsti Tømmervold blir Klæbus siste ordfører. Det ble et rungende ja fra innbyggerne i Klæbu til sammenslåing.

Rita Ottervik og Kirsti Tømmervold

Klæbu og Trondheim har blir nå slått sammen.

Foto: Vigdis Wågø-Wares/NRK

– Det er ikke med lett hjerte en ordfører legger ned egen kommune. Men så lenge jeg er overbevist om at det er til det beste for innbyggerne i Klæbu, så går jeg for det, sier ordfører Kirsti Tømmervold.

Sammenslåingen av de to kommunene har vært en av de minst kontroversielle på landsbasis. Det har vært så lite bråk at det ikke ble sett på som nødvendig med en folkeavstemming i Trondheim.

– Det har vært veldig lite kontrovers, sier ordfører i Trondheim, Rita Ottervik.

Hun tror at sammenslåingen er det beste for begge parter.

– Vi er veldig på linje om hva vi tenker om samfunnsutviklingen i både Klæbu og Trondheim. Dette er å betrakte som et kjærlighetsekteskap, ikke noe vi har blitt påtvunget.

– Hadde blitt for tøft for Klæbu

Kirsti Tømmervold, ordfører i Klæbu

Kirsti Tømmervold sier at det ikke er lett å legge ned egen kommune.

Foto: Vigdis Wågø-Wares/NRK

Selv om Ottervik beskriver det som et lykkelig ekteskap, understreker Tømmervoll at hun ikke hadde noe valg.

– Det har vært debattert tidligere, både på 60-tallet og tidlig på 90-tallet. Vi hadde litt andre forutsetninger som gjorde at vi kunne si nei da. Denne gangen hadde vi ikke noe valg. Det ville blitt for tøft for oss å være alene. Med å bli en del av Trondheim så klarer vi å opprettholde eg godt tilbud til innbyggerne våre, sier Tømmervold.

Varaordføreren har snudd

Varaordfører i Klæbu, Jarle Martin Gundersen, var motstander av sammenslåing, men har nå snudd.

– Når stortinget sier at vi skal reduseres så kraftig at vi ikke lenger kan opprettholde et godt nok tjenestetilbud til innbyggerne våre, så er vi økonomiske gisler, sier Gundersen.

Fra 2020 blir Klæbu trolig å regne som en bydel i Trondheim. Kommunene er blant annet enige om å bygge et nytt sykehjem i Klæbu, ruste opp fylkesveg 704 mellom Heimdal og Brøttem, og bygge en tursti langs Nidelva.

Rita Ottervik, ordfører i Trondheim

Rita Ottervik beskriver sammenslåingen som et kjærlighetsekteskap.

Foto: Vigdis Wågø-Wares/NRK

– Jeg tenker at dette har vært modent lenge. Vi har så mye felles med Klæbu, og vi har hatt mange felles tjenester selv om vi har vært to forskjellige kommuner. Det gode samarbeidet gjør at overgangen neppe blir alt for stor, sier Ottervik.