Urinerer i gatene på natta – Trondheim har ingen åpne offentlige toalett

– Hvor kan jeg tisse? Det er spørsmål natteravnene ofte får i Trondheim. Det finnes ingen åpne offentlige toalett i Norges tredje største by.

Toalett i Trondheim som ikke er i drift.

STENGT: Det finnes fem slike toalett i Trondheim, men ingen har ennå fått brukstillatelse og kan derfor ikke brukes.

Foto: Stein Roar Leite/NRK

– På vinteren får vi «urinslush» i gatene i byen. Det er ikke spesielt koselig og det lukter heller ikke godt, sier Karl Sellgren, fagansvarlig for natteravnene i Trondheim Bymisjon.

Natteravnene er i sentrum hver eneste helg for å skape et trygt og godt utemiljø i byen. De får ofte spørsmål om hvor nærmeste toalett er.

– Etter at utestedene har stengt finnes det nesten ikke steder å gå på toalettet i Trondheim.

Karl Sellgren, Kirkens bymisjon

REDDENDE ENGLER: Karl Sellgren, fagansvarlig for natteravnene i Kirkens Bymisjon i Trondheim, mener flere toaletter hadde vært en trygghet. Mange som urinerer i kanalen faller i vannet.

Foto: Bent Lindsetmo/NRK

Farlige situasjoner

I mangel av toaletter har mange tydd til kaikanten langs kanalen og langs Nidelva for å slå lens. Siden 2013 er åtte personer hentet opp døde fra Nidelva, og det har vært rundt 50 redningsaksjoner.

Kommunen, havnevesenet, brann- og redningsetaten og private eiere har samarbeidet om flere sikringstiltak, men fortsatt oppstår det mange farlige situasjoner. Særlig på vinteren når bryggeoverflatene er såpeglatte.

– Vi har både sett ungdommer falle uti og vi har reddet mange opp av vannet etter en tissepause. Det er ikke bra, sier Sellgren.

Mangler godkjenning

Fem toaletthus er satt opp i byen, men de er fortsatt ikke tilgjengelig for publikum.

De skulle vært åpnet for over ett år siden, men har ennå ikke blitt godkjent for bruk da de ikke tilfredsstilte kravene til universiell uforming.

– Clear Channel Norge har ansvar for å drifte toalettene og de har ennå ikke fått brukstillatelse fra Trondheim kommune, sier Tomas Eidsmo, teknisk sjef i kommunen.

Toalett i Trondheim sentrum.

STORT BEHOV: Natteravnene håper toalettene snart kan tas i bruk. Tre av de fem toaletthusene skal nå være utbedret og venter på godkjenning fra byggesakskontoret.

Foto: Stein Roar Leite/NRK

Han legger ikke skjul på at de er misfornøyd med den manglende fremdriften i arbeidet med gatetoalettene.

– Da toalettene ble satt opp var de uten automatisk døråpner noe som var et av kravene våre. Dette er ennå ikke på plass.

Han sier videre at det koster en million kroner i året og drifte toaletthusene, som har to avlukker hver.

Beklager

Clear Channel Norge leverer også bysykler og leskur på bussholdeplasser og alt finansieres av reklameflater i byen.

– Vi beklager at utbedringene på de fem toaletthusene har tatt tid, sier Hans Peter Terning, daglig leder i Clear Channel Norge.

– Årsaken til at toalettene ikke har fått brukstillatelse er at de tekniske løsningene knyttet til dørene ikke fungerte godt nok. Dette skal nå være utbedret, og vi har på nytt søkt kommunen om brukstillatelse.

– Dersom alt er som det skal være vil vi forhåpentligvis åpne tre av gatetoalettene om kort tid, sier Tomas Eidsmo.

Når de siste er klare til bruk er fortsatt høyst uklart, da utbedringer fortsatt gjenstår på to av toaletthusene.

Tomas Eidsmo, Trondheim kommune

MISFORNØYD: Tomas Eidsmo, teknisk sjef i Trondheim kommune, er ikke fornøyd med at Clear Channel Norge ikke har sørget for å gjøre toalettene klare til bruk som opprinnelig avtalt.

Foto: Bent Lindsetmo/NRK

– Vi har oppfordret Clear Channel Norge til å søke brukstillatelse på de to siste toaletthusene så raskt som mulig. Og forventer at de også blir utbedret umiddelbart, sier Eidsmo.

Denne uka bestemte formannskapet i Trondheim å utbedre Marinen for 25 millioner kroner - et yndet frilufts- og festivalområde langs Nidelva. Her har flere påpekt behovet for offentlige toaletter, men det er ikke med i planene.

– Ny sak skal legges frem til politisk behandling, der et av alternativene blir med gatetoalett på Marinen, sier Eidsmo. Dette skal kommunen drifte selv.