Trondheim kommune sier ja til ny E6

Bygningsrådet i Trondheim gikk tirsdag inn for å regulere ny E6 mellom Trondheim og Stjørdal.

Væretunnelen stengt

I rushtrafikken kan det være lang kø både ut inn av Trondheim på dagens E6.

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

Mandag gikk Arbeiderpartiet inn for at de ville si ja til å regulere en ny firefelts motorvei mellom Stjørdal og Trondheim.

Dermed var det flertall for veien da Bygningsrådet i Trondheim skulle si sin mening om saken i dag.

– Det er en gledens dag at vi får regulert veien, sier gruppeleder for Høyre, Yngve Brox.

Høyre og Fremskrittspartiet har lenge vært for å bygge ut veien mellom Trøndelags to største byer.

Arbeiderpartiet i Trondheim har derimot sittet på gjerdet en stund. Partiet samarbeider blant annet med Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne i Trondheim. De har vært tydelige motstandere av den nye veien.

– Dette vil umuliggjøre å nå de målene vi har satt oss om å få ned trafikken og klimamålene. Vi ser av sikkerhetshensyn at man må gjøre noe med tunnelene, men vi må ikke gjøre noe med veikapasiteten, sier kommunalråd i SV, Ottar Michelsen.

Også Miljøpartiet De Grønne er skuffa over samarbeidspartneren AP. Dette er andre gangen partiet taper kampen om veiutbygging inn til en storby. Også i forbindelse med utbyggingen av E18 inn til Oslo måtte partiet gi seg på sitt ultimatum om at det ikke skulle bygges ny vei.

– Det hoper seg litt opp med avgjørelser som peker i feil retning i forhold til målet om Trondheim som en internasjonalt ledende by på klima og miljø. Nå må vi få på plass noen avtaler vi også kan stå inne for, sa varaordfører Hilde Opoku til NRK da det ble kjent at Arbeiderpartiet gikk inn for ny vei.

Frykter for Bymiljøavtalen

De som har vært skeptiske til utbyggingen av ny vei har blant annet argumentert med at Bymiljøavtalen kan ryke dersom det bygges ny vei øst for Trondheim.

Avtalen er mellom Trondheim kommune og staten og gir kommunen flere milliarder kroner i belønning dersom de greier å ta unna veksten i persontrafikk ved hjelp av kollektivsatsinger.

Arbeiderpartiet håper de skal klare å berge denne avtalen på tross av at de nå går inn for å bygge en vei som sannsynligvis vil føre til økt trafikk inn til byen.

Partiet mener at selv om de nå har sagt ja til å regulere ny E6, så trenger ikke det å bety at den skal bygges nå. Partiet ønsker å vente med å bygge ut veien til det er behov for det.

– Det bekymrer meg det som blir sagt fra Arbeiderpartiet. Det mener ikke vi. E6 mellom Trondheim og Stjørdal må bygges ut så raskt som mulig, sier Brox.

Laster kart, vennligst vent...