Hopp til innhold

Mangler fortsatt botilbud til sårbare kvinner: – Under vår verdighet

Til tross for gjentatte påpekninger om lovbrudd, har kommunen fortsatt ikke klart å få på plass et forsvarlig tilbud. Varaordføreren er bekymret for kvinnene.

Mona Berger, SV

BEKYMRET: Varaordfører i Trondheim, Mona Berger, er bekymret for hva manglende tilbud har gjort med kvinnene i rusmiljøet.

Foto: Bent Lindsetmo

NRK skrev i februar i år at Trondheim kommune mangler botilbud til rusavhengige kvinner, og at statsforvalteren mente det måtte bli slutt på lovbruddene i kommunen.

Trondheim kommune har fortsatt ikke klart å få på plass et tilbud for kvinnene.

Varaordfører Mona Berger uttalte i formannskapet tirsdag at hun er bekymret for hva manglende tilbud har gjort med kvinnene i rusmiljøet.

– Dette er under vår verdighet.

Les også: Mangler botilbud til rusavhengige kvinner – har venta i fem år

Benker utenfor Nova hotell, kurs & konferanse i Trondheim
Benker utenfor Nova hotell, kurs & konferanse i Trondheim

Bekymret

I formannskapet tirsdag innrømte kommunalsjef Karin Erland at det har tatt for lang tid å få på plass et tilbud.

Varaordfører Mona Berger (SV) krever handling.

– Når vi som storsamfunn ikke stiller opp, blir disse menneskene overlatt til ulvene. De ulvene som vet å utnytte. De blir sårbare og alene. Dette er vårt ansvar og nå må dette komme i orden, sa Berger under formannskapet.

Flere lovbrudd

I november 2017 avdekket Statsforvalteren i Trøndelag en rekke lovbrudd i tilbudet til bostedsløse i Trondheim kommune.

Tilsynet viste at kommunen ikke alltid tilbydde et forsvarlig midlertidig botilbud.

– Det er fremdeles sånn at Trondheim kommune mangler et forsvarlig tilbud til kvinner som har rusproblemer, sa Hanne Reitan Øksnes Reitan. Hun er seksjonsleder for Nav og sosiale tjenester hos Statsforvalteren i Trøndelag.

Les også: Nils sover i denne heisen ved jernbanestasjonen

Nils bor i heis i Trondheim
Nils bor i heis i Trondheim

Lover bedring i år

Tilbake i februar kom statsforvalteren med en oppfordring til Trondheim kommune om at de måtte få på plass et midlertidig botilbud for kvinnene, der de kunne leve og ivareta sine dagligdagse behov og oppholde seg på dagtid og nattetid.

I samme artikkel uttalte kommunalsjef for velferdstjenestene i Trondheim kommune, Karin Erland, at de var i gang med å fikse et tilstrekkelig tilbud til de bostedsløse kvinnene.

– Vi har fått budsjett og midler til det, slik at det er nedsatt en arbeidsgruppe som skal utforme det tilbudet nå, slik at vi får et godt og verdig tilbud til den gruppen, sa Erland til NRK.

Videre sa hun at hun håper at tilbudet skal komme på plass i 2022.

Les også: Kurt og Laila fikk sjokk da broren Alf Ingar brått lå for døden – mener han sultet og tørstet i hjel

Vi ser bakhodene til Kurt Selven og Laila Engvik. De sitter og ser på et bilde av en smilende Alf Ingar iført caps. Det står skrevet Alf Ingar med store bokstaver over bildet.
Vi ser bakhodene til Kurt Selven og Laila Engvik. De sitter og ser på et bilde av en smilende Alf Ingar iført caps. Det står skrevet Alf Ingar med store bokstaver over bildet.